Синдикат медија: Власт не разумије новинаре!

Медији приморани да додатним пословима опстају на тржишту
07/09/2021
Тужилаштво Црне Горе утврђује околности напада на екипу Н1
09/09/2021
Медији приморани да додатним пословима опстају на тржишту
07/09/2021
Тужилаштво Црне Горе утврђује околности напада на екипу Н1
09/09/2021

Синдикат медија Црне Горе још једном је апеловао на представнике државних органа и јавне функционере да уваже значај посла који обављају медијски радници, чији је основни задатак извјештавање у интересу јавности. Последњи примјери, нажалост, показују да неразумијевање и даље постоји, оцјењују они.

Наиме, они тврде да су јавности јуче пласиране цензурисане фотографије након састанка премијера Здравка Кривокапића у вили “Горица” са представницима безбједносног сектора.

„То не би било могуће да је фоторепортерима и сниматељима било дозвољено да присуствују догађају. Оваква пракса већ годинама постоји и то не само на државном нивоу, већ и локалне самоуправе често користе прилику да о својим активностима извјештавају путем саопштења и промотивних фотографија, које се из њихових кабинета шаљу редакцијама.

СМЦГ истиче да је то недопустиво јер медијски радници нијесу само трансмитери порука јавних званичника, нити њихове маркетиншке службе, већ им је циљ да професионално извијесте о њиховом раду. Оваквим поступањем директно се повећава степен цензуре и ограничава слобода медија, али и јавност остаје ускраћена за важне информације.

Присуство наших колегиница и колега, фоторепортера, сниматеља, новинара и других медијских радника нужно је на свим важним догађајима, а нарочито уколико је ријеч о састанцима за које влада посебно интересовање јавности.

-Подсјећамо да се СМЦГ и годинама уназад, првенствено кроз измјене закона, залагао за јачање аутономије запослених у редакцијама, али и приликом обављања свакодневних радних задатака. Свједоци смо да друштвени амбијент отежава рад медија, али би државни органи својим примјером требало да покажу да разумију улогу седме силе у демократском друштву.“, закључили су.