Синдикат медија: Нове мјере против новинара

Иван Милошевић, генерални секретар УНЦГ, један од кандидата за члана Савјета РТЦГ
10/03/2021
ДПНЦГ: Бесплатна правна помоћ новинарима
12/03/2021
Иван Милошевић, генерални секретар УНЦГ, један од кандидата за члана Савјета РТЦГ
10/03/2021
ДПНЦГ: Бесплатна правна помоћ новинарима
12/03/2021

Нова мјера да приликом кретања између општина или у периоду од 21 сат увече до 5 ујутру, запослени осим потврде коју издаје послодавац, приложе и копију уговора о раду или рјешење о заснивању радног односа, је бесмислена, јер ће ограничити и спријечити рад многих новинара/ки и медијских радника у Црној Гори који немају ријешен радни статус, наводе из Синдиката медија Црне Горе.

Сматрамо да је ова мјера бесмислена јер ће ограничити и спријечити рад многих новинара/ки и медијских радника у Црној Гори који немају ријешен радни статус, а све то јер је држава омогућила да их поједини послодавци ангажују „на црно“ без посљедица, наводе у саопштењу.

По истраживањима Синдиката медија, посљедњих година тај број достиже и 15% од укупног броја запослених у медијима.

Такође, статус фрееланце новинара, фоторепортера и сниматеља није регулисан уговорима о раду, односно никако није регулисан. Наше колегинице и колеге који раде за стране новинске куће, због ове мјере, такође неће моћи да обављају своје професионалне задатке, поручују из Синдиката медија.

Синдикат медија истовремено протестује због јучерашње одлуке Владе и надлежних министарстава да јавност о новим мјерама против коронавируса обавијести путем конференције за новинаре, без новинара, фоторепортера и сниматеља. Надлежни су, истичу, тако избјегли одговоре на бројна отворена питања, а грађани су остали ускраћени за пуне информације и појашњења нових мјера.

Такође, то је потпуно супротно од декларативних најава нове Владе о пуној транспарентности њеног рада. Истовремено, Синдикат медија упозорава да се у посљедње вријеме новинари, фоторепортери и сниматељи све чешће не позивају на догађаје, а дешава се и да када се позову, без објашњења им буде забрањено фотографисање, што се десило прије неколико дана приликом доласка другог контигента руских вакцина из Србије на подгорички аеродром, наводе у саопштењу.