Синдикат медија: Осам година борбе за бољи положај новинара

УНС: Живојин Ракочевић један од кандидата за предсједника Удружења новинара Србије
13/04/2021
Код Дритана Абазовића: Синдикат медија упозорио на лоше стање новинара
15/04/2021
УНС: Живојин Ракочевић један од кандидата за предсједника Удружења новинара Србије
13/04/2021
Код Дритана Абазовића: Синдикат медија упозорио на лоше стање новинара
15/04/2021

Синдикат медија Црне Горе (СМЦГ) обиљежава осам година борбе за бољи положај новинара, новинарки и медијских радника и за унапређење професионалних стандарда и слободе медија.

Поводом рођендана, уводимо нови сервис – „Упознај своја права“, а покрећемо и нови веб сајт организације (синдикатмедија.ме).

СМЦГ је основан 13. априла 2013. године у Подгорици као грански синдикат при Унији слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ). Од тада до данас, Синдикату медија приступило је око 600 чланова из више од 20 црногорских медија, што чини готово половину свих запослених у медијском сектору у Црној Гори, па је СМЦГ најбројнија медијска организација у земљи. СМЦГ је и члан највећих међународних новинарских организација – Европске федерације новинара (ЕФЈ) и Међународне федерације новинара (ИФЈ).

Током протеклих осам година тешке и изазовне борбе за бољи положај медијских радника у Црној Гори, реализовали смо низ јавних кампања, акција и протеста у циљу побољшања економско-социјалног статуса запослених у медијима, рјешавања случајева напада на новинаре/ке и унапређења професионалних стандарда новинара/ки и медијских радника. Пружили смо и бесплатну правну помоћ и правне савјете за више стотина наших чланова и других медијских радника. Захваљујући нашим предлозима у процесу измјена медијских закона, побољшана је аутономија и независност новинара унутар редакција. СМЦГ је и прва организација у Црној Гори која већ годинама води најажурнију базу напада на новинаре/ке и медијске раднике, предлаже измјене законодавног оквира и даје конкретне предлоге како да се повећа заштита новинара/ки. СМЦГ је 2017. године покренуо и иницијативу за усвајање новог Гранског колективног уговора за област медија у циљу побољшања радних права новинара/ки и медијских радника и повећања њихових зарада али, нажалост, преговори су на крају пропали јер послодавци нису били вољни да прихвате наше предлоге. Иницијативу ћемо обновити у наредном периоду јер је положај запослених у медијима и даље на незадовољавајућем нивоу у односу на улогу коју медији имају у црногорском друштву.

У протеклих осам година урадили смо више десетина истраживања о медијској сцени у Црној Гори, положају новинара/ки, примјени медијских закона и нападима на новинаре/ке, која представљају драгоцјену базу података о стању слободе медија и која су често цитирана у домаћим и међународним оквирима.

Наша визија је Црна Гора као демократско друштво у којем запослени у медијима професионално раде у интересу грађана и који су задовољни својим материјалним статусом, гдје се поштују њихова радна права и професионалне слободе и у којем објективно информишу грађане, без страха да ће бити предмет притисака због свог рада. Плате новинара/ки и медијских радника генерално су и даље испод просјека зарада на нивоу државе, дио њих ради „на црно“ и без адекватних уговора и њихова права се неријетко крше. Због свега тога највећи изазов у наредном периоду остаје побољшање материјалног статуса запослених у медијима чему ће СМЦГ дати свој пуни допринос. Такође, велики проблеми остају цензура и самоцензура, разни притисци на слободан рад новинара/ки и напади на новинаре/ке и све то биће и даље предмет пажње наше организације.

Поводом осмог рођендана СМЦГ покреће нови сервис – „Упознај своја права“. Проширили смо правни тим који ће, сваке друге седмице, осим о радним правима одговарати на стручне дилеме и питања наших чланова. Позивамо чланство, али и заинтересовану јавност, да путем друштвених мрежа, мејла или телефонски постављају питања нашим правницима.

Одговоре на сва ова питања и дилеме објављиваћемо и на новом веб-сајту, на којем ће наши сарадници објављивати и тематске чланке из области новинарства и медија.

Позивамо све новинаре/ке и медијске раднике у Црној Гори да буду солидарни, професионални у свом раду, да се одупру притисцима и да заједно раде на унапређењу свог положаја јер уједињени можемо пуно а поларизовани, као што смо сада, постајемо лак плијен разних утицаја док се наш статус значајније не побољшава.