Синдикат медија: Плате главни проблем новинара

Преминуо новинар Горан Поповић
01/01/2024
Тамара Вујовић: Унапређење медијског сектора у врху приоритета
05/01/2024
Преминуо новинар Горан Поповић
01/01/2024
Тамара Вујовић: Унапређење медијског сектора у врху приоритета
05/01/2024

Ниска просјечна плата у односу на државни ниво и даље је највећи проблем новинара и медијских радника у Црној Гори, оцијенио је предсједник Синдиката медија Црне Горе (СМЦГ) Радомир Крачковић.

Он је казао да је то остао највећи проблем са којим се суочавају медијски радници, иако је материјални положај значајног дијела тих радника поправљен током прошле године.

Крачковић је истакао да је материјални положај дијела медијских радника побољшан захваљујући великој борби запослених, појединачних синдиката у медијима и СМЦГ.

“И поред свих тих добрих ствари, генерално највећи проблем новинара и медијских радника је и даље ниска просјечна плата у односу на ону на нивоу државе и у односу на значај наше професије за друштво“, рекао је Крачковић агенцији МИНА.

Како је казао, истраживање СМЦГ из прошле године показало је да и даље више од половине запослених у медијима на нивоу цијеле државе прима плату мању од просјечне у Црној Гори, која је током 2023. године премашила 800 ЕУР.

“Због тога је чак 40 одсто новинара у Црној Гори, по нашој анкети, принуђено да ради још један посао, односно да ради за двије или више редакција“, навео је Крачковић.

Он сматра да значајан проблем за новинаре и медије представљају и политички покушаји да се медији и новинари дисциплинују и пишу похвално, док се други етикетирају као криминални.

“Новинари морају остати независни и критички посматрати све појаве у друштву ако желимо да сачувамо професионализам у нашем раду и објективно информишемо јавност“, нагласио је Крачковић.

Он је подсјетио да је прошле године забиљежен први штрајк запослених у Јавном сервису који је предводио Синдикат запослених РТЦГ, који је дио СМЦГ.

“Захваљујући том штрајку и висемјесечним преговорима синдиката са менаџментом, плате у Јавном сервису повећане су од 15 до 40 одсто“, рекао је Крачковић.

Како је казао, зараде су повећане и у једном дијелу локалних јавних емитера захваљујући инсистирању запослених и синдиката.

“Надамо се да ће до тога доћи и у осталим јавним сервисима на локалном нивоу, у којима су зараде најмање у држави“, навео је Крачковић.

Он је нагласио да су на исти начин повећане и плате у једном дијелу приватних медија.

“Телевизија Вијести десет до 15 одсто, дневни лист Вијести – најниже плате до 600 еура повећане су десет одсто, а у овим медијима и Телевизији Нова М, чији је већински или стопроцентни власник Јунајтед медија група, као и претходних година исплаћене су 13. плате у висини од 50 одсто зараде”, рекао је Крачковић.

Он је подсјетио да од 1. јула прошле године новинари и медијски радници примају увећане дневнице за рад недјељом од 80 одсто, а што су испреговарали национални синдикати са послодавцима.

Крачковић је казао да је СМЦГ током прошле године регистровао 16 напада на новинаре и медије.

Он је истакао да је добро што није било физичких напада, али лоше је што расте број онлајн /онлине/ пријетњи.

“Полиција и Тужилаштво су процесуирали и ријешили дио случајева, неке врло експресно, и показали проактивност у том дијелу, али забрињава њихово нереаговање у случајевима старих, а сад и нових пријетњи новинарки М портала Даници Николић”, навео је Крачковић.

Он је подсјетио да је током прошле године коначно, након пет година, подигнута оптужница и за покушај убиства новинарке Оливере Лакић.

Крачковић је нагласио да још нема нових детаља у истрази убиства Душка Јовановића.

Он је казао да су током прошле године СМЦГ и Синдикат информативне, графичке и издавачке дјелатности поново почели преговоре са Унијом послодаваца о усвајању новог Гранског колективног уговора (ГКУ), али да, нажалост, помака ту није било.

Према ријечима Крачковића, помака није било јер је за послодавце, односно власнике медија, неприхватљив велики дио предлога синдиката.

“У овој години поново ћемо покушати да преговарамо с циљем да обезбиједимо побољшања положаја најрањивије групе запослених у медијима, односно оних који током прошле године нијесу осјетили бољитак, али и такође да обезбиједимо већи обим права свим новинарима и медијским радницима“, поручио је Крачковић.

Он је нагласио да је, захваљујући напорима СМЦГ, усвајање ГКУ ушло као један од циљева и у прву Медијску стратегију у Црној Гори, коју је недавно усвојила Влада.

“То значи да ће и ово питање морати да буде ријешено“, истакао је Крачковић.

Он је казао да се, према његовим информацијама, одредба о увећаним дневницама за рад недјељом у медијима поштује у највећим и најзначајнијим медијима у Црној Гори, али да су неки касније почели са примјеном те одредбе или смањили број људи који раде недјељом, како би смањили трошак за ту ставку.

“Међутим, у Црној Гори је сада већ скоро 230 медија и немамо податке за све, па сумњамо да се ова одредба досљедно поштује у многим мањим медијима или порталима“, рекао је Крачковић и поручио да ће СМЦГ свакако инсистирати на досљедном поштовању те одредбе.