Синдикат медија: Позивамо запослене у РТЦГ да нам се обрате уколико менаџмент покрене поступак позивајући се на нови Етички кодекс

Представљено истраживање УНС-а о убијеним и несталим новинарима: Без УНС-овог истраживања у јавности би постојале само неистине „Слободног тједника“
18/04/2024
Суд пресудио: Борис Раонић незаконито изабран за директора РТЦГ
22/04/2024
Представљено истраживање УНС-а о убијеним и несталим новинарима: Без УНС-овог истраживања у јавности би постојале само неистине „Слободног тједника“
18/04/2024
Суд пресудио: Борис Раонић незаконито изабран за директора РТЦГ
22/04/2024

Синдикат медија Црне Горе (СМЦГ) позива све чланове и чланице Синдиката запослених РТЦГ да им се обрате уколико менаџмент Јавног сервиса Радио-телевизије Црне Горе покрене било какав поступак против њих позивајући се на новоусвојени Етички кодекс.

“Нова правила која је усвојио Савјет РТЦГ, а која су супротна Уставу, Закону о раду, Општем колективном уговору и Колективном уговору РТЦГ, не смију бити примијењена и позивајући се на такав Етички кодекс нико не смије дисциплински одговарати или добити отказ. Због тога охрабрујемо све наше чланове и чланице да нам се јаве за бесплатно заступање пред послодавцем и пред судовима, уколико до тих поступака ипак дође”, наводе из СМЦГ.

Свјесни чињенице да се права тешко, готово немогуће, стичу, тешко одржавају, а губе дизањем руке чланова и чланица Савјета РТЦГ, одлучни смо у намјери да се изборимо за све који буду жртве прогона (незаконитог) послодавца, додаје се у саопштењу.

“Одредбе Етичког кодекса које се тичу обавезне сагласности послодавца за допунски рад превазилазе надлежности документа ове врсте и представљају директан уплив у нешто што је тема радног законодавства. Додатни проблем је што је у оквиру тог члана 14 којим се и дефинише сукоб интереса послодавцу дозвољено да сам одлучује коме ће дати сагласност за додатни радни ангажман.

Исто се може рећи за позивање на дисциплинску одговорност у било којем случају јер је несхватљиво да се једним документом који регулише етику, запослени може казнити најдрастичнијом мјером – отказом уговора о раду. Познато је да се дисциплинска одговорност регулише другим документима па је несхватљиво да је овај Кодекс успио да прође било који филтер правника”, наводе из СМЦГ.

Проблематично је и онемогућавање јавног дјеловања запослених и њихово угрожавање слободе говора као и критичког односа према дешавањима у друштву чији су као грађани саставни дио, поручују из Синдиката. Сувишно је коментарисати да је доказивање вредносног става предмет поступка пред Етичким одбором и послодавцем, којима је у овом случају дата надлежност суда, додају из СМЦГ.

“Документ је пун општих формулација попут иступања у јавност које је непримјерено послу који запослени обавља, угрожавање друштвеног угледа РТЦГ, угрожавање пословања РТЦГ… а које се могу примјенити на готово сваку ситуацију. Свему овоме треба додати и овлашћење дато послодавцу да надзире активности запослених на друштвеним мрежама и, у складу са процјеном, кажњава их због тога.

Имајући све ово у виду сигурни смо да ће уколико се послодавац одлучи да примјењује овај докумет наићи на сличан одговор правосудних органа као и у ранијим радним споровима те да ће његов једни исход бити надокнаде штете запосленима”, закључује се у саопштењу.