Синдикат медија: “Препознај и пријави”

У 2021. години 365 новинара иза решетака
10/12/2021
Истраживање “Синдиката медија”: Експанзија портала у Црној Гори, услови рада лоши
12/12/2021
У 2021. години 365 новинара иза решетака
10/12/2021
Истраживање “Синдиката медија”: Експанзија портала у Црној Гори, услови рада лоши
12/12/2021

Сваки напад на новинара, напад је на јавни интерес, демократију и права грађана, једна је порука регионалне кампање „Препознај и пријави“ коју спроводе чланице мреже Сафе Јоурналистс, Синдикат медија Црне Горе, Независно удружење новинара Србије, Удружење БХ новинари, Удружење новинара Македоније и Удружење новинара Косова.

Циљ кампање, која је покренута 10. децембра, на Међународни дан људских права, јесте указивање на алармантну статистику напада на новинаре у региону, тако је у Црној Гори само током 2021. године регистровано чак 25 случајева напада, пријетњи и ометања у раду новинара/ки и медијских радника/ца.

Нажалост, одговор надлежних институција приликом разрјешавања старијих случајева није био адекватан, тако да и даље немамо до краја расвјетљено убиство уредника „Дана“ Душка Јовановића, немамо идентификоване и процесуиране починиоце напада на новинарку Оливеру Лакић, а у бројним другим озбиљним случајевима извршиоци се нису нашли пред лицем правде.

На Међународни дан људских права поручујемо да и медијски радници имају право да без страха и притисака раде свој посао, који је од круцијалне важности за развој демократије у сваком друштву. Новинари/ке не смију бити колатералне штете политичких и других обрачуна, већ им се морају обезбиједити оптимални услов за рад, који подразумијевају безбједно окружење.

Кампања „Препознај и пријави“ усмјерена је на све медијске раднике који су мете притисака и напада и има за циљ да их охрабри да све инциденте пријаве, између осталог, и чланицама мреже Сафе Јоурналистс, како бисмо заједнички утицали на ауторитете да што ефикасније реагују.