Синдикат медија: Проблем напада на новинаре и њихову безбједност и даље присутан

Tamara Вујовић: Пријетње новинару Лековићу неприхватљиве
23/11/2023
Истрага: Саслушали седам свједока о атентату на Душка Јовановића
25/11/2023
Tamara Вујовић: Пријетње новинару Лековићу неприхватљиве
23/11/2023
Истрага: Саслушали седам свједока о атентату на Душка Јовановића
25/11/2023

У Црној Гори тренутно има 222 медија који запошљавају 2.000 особа, а најлошији радни услови су у локалним јавним емитерима и онлајн медијима.

То је током представљања “Индекса безбједности новинара у Црној Гори 2022” казала потпредсједница и истраживачица Синдиката медија Црне Горе Маријана Цамовић Величковић.

Она је казала да је Црна Гора трећа држава у региону по сигурности и безбједности новинара.

“Четворку ни најбоље оцијењена држава (Хрватска) на Балкану није досегла. Примјетно је побољшање у погледу сигурности новинара. Није било промјена када је у питању заштита новинара за клевету. Истраживање је показало да су судије упознате са изовима новинарске праксе те да им додатно не отежавају казну. Новинари и медији су ти коју туже конкурецију. Током 2022. није било пресуде у којима су тужиоци били утицајни политичари”, рекла је Цамовић Величковић.

Она је казала да није било случајева у којима су органи захтијевали од новинара да издају своје изворе информација и предају радне рачунаре.

“Поједини медији су критиковани са највећих државних адреса, јер им се не подударају интереси. Права новинара угрожена су током протестних извјештавања. Ометање њихових извјештавања постало је учестало. Социо-екононски положај медијских радника доживио је скроман напредак”, рекла је Цамовић Величковић.

Истакла је да се говор мржње се све чешће јавља и да је неријетко упућен ка новинарима.

“Двије новинарке имају континуирану полицијску заштиту због пријетњи. Када су у питању пријетње по живот, регистрован је напредак и број пријава се смањио. Број пријетњи смрћу је, такође, мањи. Примјетно је да су застрашивања новинара учесталија”, рекла је Цамовић Величковић.

Она је нагласила да државни органи касне у реакцијама заштите новинара, додајући да су онлајн пријетње “у наглом порасту”.

Предсједник Синдиката медија Црне Горе Радомир Крачковић казао је да “Индекс безбједности прати промјене у друштву које имају утицај на безбједност новинара и актера приликом обављања посла”.

“Индекс се ослања на доказе које смо анализирали. Истраживање доноси преглед ситуације у Црној Гори за 2022. Проблем напада на новинаре и њихову безбједност је и даље присутан. Прошле године био је велики, а ове мањи, и имамо забрињавајуће трендове попут пријетњи на интернету. Положај новинарки је такође проблематичан…”, рекао је Крачковић.