Синдикат медија: Процијенити безбједност Јелене Јовановић

“Медиа центар”: Савјет РТЦГ да промијени статут, па да бира директора
29/07/2021
Новинари у Српској подржали Ђуричића: Наметнути закон гуши слободу говора
01/08/2021
“Медиа центар”: Савјет РТЦГ да промијени статут, па да бира директора
29/07/2021
Новинари у Српској подржали Ђуричића: Наметнути закон гуши слободу говора
01/08/2021

Синдикат медија Црне Горе најоштрије осуђује угрожавање безбједности новинарке дневног листа “Вијести” Јелене Јовановић наводним „демантијем“ који је стигао од притвореника Марија Милошевића, осумњиченог за два убиства. Захтијевамо од надлежних органа да под хитно расвијетле све околности овог догађаја, као и да ураде хитну процјену безбједности колегинице Јовановић.

Од Адвокатске коморе Црне Горе тражимо покретање поступка против Милошевићеве адвокатице Наталије Караџић у коме би се утврдило да ли је, проношењем таквог писма, поступила у складу са етиком и правилима струке и угрозила безбједност новинарке.

Јовановић је недавно, у виду реаговања на објављени текст, добила писмо које је потписао притвореник Милошевић, преко своје адвокатице Караџић. Адвокатица Караџић 28. јула је на службену мејл адресу новинарке и редакције у којој ради послала мејл, који је назвала демантијем, а у ком осумњичени за извршење два убиства наводи гдје новинарка станује, инсинуирајући да Јовановић стан отплаћује пишући текстове о њему. Новинарка, која је свједок убиства за које тужилаштво сумњичи Милошевића, те наводе протумачила је као озбиљне пријетње и покушај застрашивања и дискредитације јер информација о томе гдје станује није јавна.

Апелујемо на институције система да посебно буду ефикасне и обазриве када је у питању заштита новинара који извјештавају о осјетљивим темама, попут криминала и корупције. Новинарка Јовановић је и раније била мета напада а овакво застрашивање има за циљ једино да се она покуша спријечити у обављању свог посла.

Само током 2021. године Синдикат медија је, преко мреже СафеЈоурналистс.нет, забиљежио чак 13 инцидената и напада на штету запослених у медијима и мислимо да је крајње вријеме да надлежне државне институције учине све што је у њиховој моћи да атмосфера некажњивости престане.

Главни одбор СМЦГ