СИНДИКАТ МЕДИЈА: Што прије примјенити нови закон, учити на туђим грешкама

Преминуо Раде Брајовић
09/07/2024
Тодор Брајковић нови омбудсман РТЦГ
10/07/2024
Преминуо Раде Брајовић
09/07/2024
Тодор Брајковић нови омбудсман РТЦГ
10/07/2024

Синдикат медија Црне Горе позива све црногорске медије, нарочито оне који су посвећени раду у јавном интересу и осјећају одговорност и према новинарској професији, јавности, али и према својим запосленима, да што прије почну да примјењују новоусвојени Закон о медијима.

Како наводе у саопштењу, иако Закон даје рок од шест мјесеци за усклађивање нижих правних аката са законским нормама, а када је регистрација медија чак девет мјесеци, сматрају да одговорни медији треба одмах да уоче значај нових правила и да што прије почну да их примјењују како би, између осталог, сопствени квалитет подигли на што већи ниво.

“Једна од обавеза коју би што прије требало завршити је доношење Статута медија који је предвиђен у члановима 10 и 11 Закона о медијима. То је новост за коју се залагао Синдикат медија, а сврха доношења Статута је већа и прецизнија регулација начина рада редакција, предвидљивост у доношењу одлука и укључивање запослених у доношење одлука које их се тичу, а што је у претходном периоду потпуно изостајало. Сада када смо успјели да нови институт уврстимо у Закон очекујемо од медија да у најкраћем року уреде унутрашњу организацију медија и, примјера ради, приликом првог избора главног и одговорног уредника консултују људе из редакције којима ће тај човјек бити надређен и са којим ће бити у директном контакту наредне макар четири године. Та особа би требало да има подршку редакције којом ће да управља, а наша препорука је да то буде макар двотрећинска подршка укупног броја запослених, јер се само на тај начин могу очекивати нормални међуљудски односи, поштовање уређивачке политике и позиције главног и одговорног уредника. А за претпоставити је да и главни и одговорни уредник жели да је добродошао у редакцију чији рад треба да координира. Да је ово правило испоштовано приликом недавног именовања (не и избора) главног и одговорног уредника дневника Побједа, не би постојао отпор половине запослених према новом надређеном и не би се најављивао штрајк као најдрастичнији облик борбе за своја права”, наводе у саопштењу Синдиката медија.

Апелују на власнике црногорских медија да буду савјесни и почну са примјеном Закона, али и да уче на туђим грешкама, јер је прошло вријеме незаштићених медијских радника чија је једина обавеза да беспоговорно извршавају налоге.