Славе, кажу да имају шта: Радио напунио 79, ТВ 59 година

Поводом дана РТЦГ: Награђени најбољи новинари и радници
28/11/2023
У Црној Гори више од 200 медија са 2.000 запослених
29/11/2023
Поводом дана РТЦГ: Награђени најбољи новинари и радници
28/11/2023
У Црној Гори више од 200 медија са 2.000 запослених
29/11/2023

Јавни сервис огледало је успона и падова Црне Горе, поручио је поводом Дана Радија и Телевизије Црне Горе, генерални директор Борис Раонић. Он је казао да, када је ријеч о политичком утицају, РТЦГ данас може да држи лекције, не само јавним сервисима у региону, већ и чланицама Европске уније. Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић казао је да је сарадња са менаџментом никад плодоноснија и да је “направљен трокорак” ка Јавном сервису какав је потребан грађанима Црне Горе, програмски разноврстан и избалансиран, културно садржајан, спортски свеобухватан, и надасве тачан и правовремен.

Јавни сервис данас обиљежава 79 година Радија и 59 година Телевизије. Генерални директор је подсјетио на периоде кроз које је пролазила РТЦГ од настанка.

“Јавни сервис је у једном времену био ратно хушкачки, као и Црна Гора. Извјештај Европске комисије говори да је јавни сервис тада служио само једној политичкој групацији. Тај период остављамо за нама и улазимо у трећи политички корнер, односно камен темељац, у коме желимо да уђемо у дигитално вријеме”, казао је Раонић.

Он је истакао да Јавни сервис има чиме да се похвали.

“Наш јавни сервис је технолошки најразвијенија телевизија у региону. Када је ријеч о политичком утицају, РТЦГ може да држи лекције, не само региону, него и многим чланицама Европске уније”, поручио је генерални директор РТЦГ.

Поручио је да менаџмент има свој правац када је ријеч о јавном сервису.

“Правац је успостављање озбиљне институције која ће достојно представљати Црну Гору без обзира на покушаје разних центара моћи који не желе да виде напредак Јавног сервиса”, казао је он.

Истакао је да су идентификовали два центра моћи којима смета развој РТЦГ-а.

“Један, који је у пар претходних деценија црпио финансијску моћ и данас је користи за креирање бројних афера према Јавном сервису, и разумијем њихове интенције. Други центар моћи покушава да заштити позиције које је Јавни сервис својом позицијом најгледаније телевизије заузео”, поручио је Раонић.

Дан Радија и Телевизије Црне Горе

Поручио је да је РТЦГ стуб културе Црне Горе, а да је исто и у спорту.

“Црна Гора неће потонути, Јавни сервис неће потонути, радиће много боље него до сада. Имамо велике планове. Неке нијесмо успјели да остваримо за данашњу прославу, али кад се већ наредне године окупимо овдје да прославимо осам деценија Јавног сервиса имаћемо велике ствари да вам покажемо. Имаћемо ОТТ платформу, овај студио ће изгледати боље, наша техника ће бити још боља”, казао је он.

Захвалио је колегама на посвећености послу и на страсти којом раде свој посао.

“Мале групице које не доживљавају ову кућу на прави начин изгледају небитне, јер ова кућа са 740 својих запослених је импозантна”, поручио је Раонић.

Дрљевић: Сарадња Савјета и менаџмента никад плодоноснија

Предсједник Савјета РТЦГ Веселим Дрљевић казао је да Јавни сервис свој Дан дочекује са похвалним резултатима.

“Годину која је на измаку обиљежили смо позитивним помацима на разним пољима растом повјерења и праћењем програмских садржаја. Наша орјентација је да Радио и Телевизија Црне Горе служи јавном интересу његујући плурализам, квалитет и професионалност. Посебну пажњу усмјерили смо на технолошке иновације, а набавком електричних возила доказали смо да је очување животне средине битно у нашем послу”, казао је он .

Инсталирањем соларних панела, смањили смо енергетску зависност.

“А модернизацијом радног простора направили смо колегама просторије за рад од којих се неће застидјети од колега из много развијенијих земаља”, рекао је предсједник Савјета.

Исказао је задовољство сарадњом Савјета РТЦГ, а посебно је поносан на одговорност чланова.

“Увјерења сам да откада постоји ова кућа и функционише модел управљања који препознаје Савјет и менаџмент као органе управљања, односи међу њима никада нијесу били конструктивнији, а сарадња плодоноснија”, казао је Дрљевић.

Подсјетио је да је Јавни сервис придобио похвале Европске комисије.

“Сигуран сам да смо направили, не корак, него трокорак ка Јавном сервису какав је потребан грађанима Црне Горе, програмски разноврстан и избалансиран, културно садржајан, спортски свеобухватан, и надасве тачан и правовремен. Ми смо упркос политичкој трусности на добром путу. Показали смо да умијемо и можемо”,поручио је предсједник Савјета.

Извор: ртцг