Славица Шћекић: Извјештај у коме пише да је Вук Вулевић убио Душка Јовановића нестао је из собе мог брата

Јаков Милатовић: Спомен обиљежје за Душка Јовановића
27/05/2024
Младен Милутиновић: Ако је претходна власт одговорна за убиство Јовановића, ту је и одговорност надлежних који сада воде државу
28/05/2024
Јаков Милатовић: Спомен обиљежје за Душка Јовановића
27/05/2024
Младен Милутиновић: Ако је претходна власт одговорна за убиство Јовановића, ту је и одговорност надлежних који сада воде државу
28/05/2024

Сестра, такође свирепо убијеног полицијског инспектора Славољуба Шћекића, Славица Шћекић казала је да је, судећи према записнику који је сачинио њен брат, ово убиство било расвијетљено. Ипак, записник је, истиче, након његовог убиства нестао.

„На том записнику је писало да је Вук Вулевић пуцао са задњег сједишта, наслонивши десну руку на раме Муше Османагића, који је сједио на мјесто сувозача, да му рука не задрхти и тако је пуцао и убио Душка Јовановића“, наводи Шћекић.

Полицијски функционер Славољуб Шћекић, који је убијен 30. августа 2005, открио је име убице Душка Јовановића и то га је коштало живота, сматра његова сестра. Шћекић је казала и да јој је брат прије смрти открио да се бивши предсједник државе Мило Ђукановић распитивао о њему.

Истиче да је након свирепог убиства, у његовој соби пронашла записник и извјештај са именом убице.

„Одмах након убиства мога брата, дошла су два полицајца, односно инспектора, тобоже да виде како је породица убијеног њиховог колеге. И док су они тако сједјели са нама у дневном боравку, трећи је ускакао кроз прозор. Да ли је он тада узео те извјештаје или шта се десило након тога, не знамо. Углавном, тих извјештаја на столу мога брата нема“, истиче Шћекић.

Ту се налазио и ЦД, наводи Шћекић, на ком се видјело како бивши премијер и предсједник Црне Горе узима новац од шверца дувана.

„Тако да ја могу да кажем да је мој брат расвијетлио убиство Душка Јовановића и да некоме није било у интересу да се сазна та истина“, закључује Шћекић.

Миљанић: Нерасвијетљено убиство Душка Јовановића црна мрља на образу Црне Горе

То што ни 20 година од убиства уредника Дан-а Душка Јовановића немамо расвијетљен случај, црни је дан за Црну Гору и црна мрља на образу државе, оцијенио је замјеник предсједника Комисије за истраге о нападима на новинаре Зоран Миљанић.

„Држава, макар у овом периоду послије 30. августа, покушава на неки начин да дође до неких нових момената, нових доказа у односу на онај период до 30. августа, када умјесто да је постојала воља да дође до расвјетљавања убиства, мислим да су постојале искључиво опструкције да уопште до тога не дође. Односно, да се заметну трагови или да упуте на неку сасвим другу страну“, истиче Миљанић.

На то, како сматра, указује и чињеница да те вечери није организована блокада града.

„И након тога дешавања са чувеном службеном забиљешком, задржавање осумњиченог, недолазак надлежног тужиоца, указују да опструкције јесу постојале, али је проблем што нико од одговорних до данашњег дана није одговарао за улогу коју је у свему томе имао“, наводи Миљанић.

Миљанић је увјерен да ће налогодавци и извршиоци убиства Душка Јовановића бити откривени.

„Уколико не будемо сами способни да уђемо у суштину овог проблема, а знали смо да су се дешавала убиства, трговина дрогом, трговина цигаретама, онда ћемо вјероватно бити свједоци да ће се у неким СкY препискама наћи и неки детаљи везани за то убиство“, сматра Миљанић.

Додаје да је тешко бити оптимиста али да вјерује да ће се трудом и радом надлежних институција доћи до рјешавања низа најтежих кривичних дјела, чији су налогодовци, како наводи, у врху бивше власти.

„У данашње вријеме институције морају имати воље, храбрости и знања да се изборе са тм случајем. Увјерен сам да, након 30. августа, постоји несумњива политичка воља да се ово и нека друга кривична дјела расвијетле, али није и неће бити лако, због протока времена и свега осталог. Такође, расвјетљавање убиства Душка Јовановића ће, сигуран сам, довести до расвјетљавања низа најтежих кривичних дјела које су у посљедњих двадесет година почињена у Црној Гори, а чији се налогодавци налазе у врху бивше власти“, поручује Миљанић.

Пекић: Било би значајно да се у расвјетљавање убиства Душка Јовановића укључи и амерички ФБИ

Помињала се могућност да се у расвјетљавање овог случаја укључи и амерички Федерални истражни биро и то би значајно помогло, сматра Иван Пекић из Интернационалне полицијске организације.

„Оно што ме радује јесте да људи који су се тренутно нашли на водећим позицијама у Врховном дршавном туилаштву и Специјалном државном тужилаштву су људи који немају неких мрља и хипотека из прошлости, те сматрам да ће заиста на један професионалан начин ући у рјешавање неких питања. Али, 20 година је заиста дуг временки период и питање је гдје се налазило то возило, да ли је било изложено временским непогодама. да ли је било у неком магацину, шта се десило са одређеним доказима који су тада постојали и свим осталим неким другим доказима“, објашњава Пекић.

Одговорност за расвјетљавање убиства Душка Јовановића имала су, како наводи, два органа – полиција и тужилаштво.

„Треба бити објективан: након дугогодишње смјене власти говорило се да се за ове четири године ништа није урадило, али сматрам да, ако се ништа није урадило за шеснаест година, врло тешко ће се нешто урадити за само четири. Треба дати времена тим људима да се укључе у откривање оваквог злочина“, наглашава Пекић.

извор: градска