Случај Ћурувија: Послије осам година очекује се да Апелациони суд донесе коначну пресуду

Признања: Игор Дамјановић награђен руским знаком “За пријатељство и сарадњу”
11/04/2023
У Донбасу: Погинуо Вадим Соколов, аутор серије текстова о Српској
12/04/2023
Признања: Игор Дамјановић награђен руским знаком “За пријатељство и сарадњу”
11/04/2023
У Донбасу: Погинуо Вадим Соколов, аутор серије текстова о Српској
12/04/2023

На данашњи дан пре 24 године убијен је новинар и власник “Дневног телеграфа” и “Европљанина” Славко Ћурувија. Убице још нису правоснажно осуђене. Уочи годишњице, затворен је главни претрес пред Апелационим судом. Наредних недеља очекује се да после осам година суђења буде донета и коначна пресуда.

На улазу зграде у којој је становао у центру Београда 11. априла 1999. непознати напач је с леђа у Славка Ћурувију испалио 17 метака. Попут пуцња готово четврт века одјекује и захтев породице и пријатеља – да се починиоци правоснажно казне, а налогадавци расветле.

“Сваки 11. април је страшан, јер је то дан који је променио мој живот. Ја сматрам да је мој интимни задатак да некако кроз вас можда заштитим тату. Просто не дозволити да се икоме више то деси”, каже Јелена Ћурувија, ћерка Славка Ћурувије.

Шта се тачно десило испред зграде у Светогорској истраживало се 16 година. Пре осам почело је суђење, а бивши припадници ресора Државне безбедности – Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак, који је у бекству, су у том периоду два пута првостепено осуђени на укупно 100 година затвора.

Због жалби на пресуде суђење је поновљено. Наредних недеља очекује се да Апелациони суд стави тачку на случај.

“Ово је, ја се надам, последња комемеморација на дан убиства Славка Ћурувије која се одржава без коначне пресуде за оне који су извршили ово убиство”, наводи Веран Матић, председник Комисије за истрагу убистава новинара.

Број убистава новинара у свету расте – упозоравају домаћи и светски стручњаци. Прошле године за 15 одсто – укупно 86 новинара изгубило је живот на послу. Највећи проблем је некажњивост, поручује син убијене новинарке са Малте која је истраживала организовани криминал и корупцију.

“Ствари се нису погоршале преко ноћи. Моја мајка је добијала претње, то је пролазило некажњено и убијена је са 53 године. Мора да се схвати што озбиљније могуће. Не смемо да чекамо да буде убијен још један новинар”, поручује Метју Каруана Галиција, син убијене новинарке.

“У Мексику, у Србији, у Француској, на Филипинима – наставиће се са претњама новинарима, убиствима ако знају да је то некажњено. Зато је потребна међународна конвенција усвојена у УН, а у којој би новинари били препознати као посебна категорија”, додаје Доминик Прадали, председница Европске федерације новинара.

Борба за истину неће престати – поручили су представници новинарских удружења, чланови породице и пријатељи Славка Ћурувије током шетње у знак сећања на власника Еврољанина и Дневног телеграфа.

Извор: унс