Србија: Нови предсједник УНС-а Живојин Ракочевић

Округли сто “Синдиката медија”: Новинарство не смије постати политичка реклама
28/05/2021
УНЦГ честитало УНС-у: Живојин Ракочевић ће сачувати искру новинарске етике
31/05/2021
Округли сто “Синдиката медија”: Новинарство не смије постати политичка реклама
28/05/2021
УНЦГ честитало УНС-у: Живојин Ракочевић ће сачувати искру новинарске етике
31/05/2021

Скупштина Удружења новинара Србије изабрала је за новог председника тог удружења Живојина Ракочевића, новинара из Грачанице и директора Дома културе, саопштила је Изборна комисија комисија УНС-а.

На Скупштини је, осим председника, биран и Управни, Надзорни одбор и Суд части УНС-а.

Ове године пријављен је знатно већи број кандидата за све органе Управе, а делегати којих је регистровано 592, бирају између два кандидата за председника.

Кандидациона комисија УНС предложила је за кандидата досадашњег председника Владимира Радомировића, а на Изборној скупштини усвојен је предлог да Живојин Ракочевић, на основу жалби поднетих Скупштини, буде други кандидат.

Према извештају РТВ КиМ од суботе касно увече, Ракочевић је већином гласова изабран за председника УНС-а.

Он је добио 263 гласа, досадашњи председник Владимир Радомировић 241, а пет гласова је било неважећих. Гласало је 510 чланова од 599 колико је имало право гласа.

На саопштавању резултата није био присутан Радомировић.

Нови председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић изјавио је да то удружење има истински, професионални потенцијал, и додао да ће му приоритет у будућем раду бити да се чује глас локалних новинара који су “сјајни на терену, а немају простор да говоре”.

“Ја нисам човек никакве поделе. Јасно је да УНС има дубоки, истински, професионални потенцијал. Хвала вам што сте препознали тај потенцијал и што сте гласали за њега”, рекао је Ракочевић обраћајући се присутнима на Изборној скупштини УНС-а у Београду.

У изјави медијима коју је дао након седнице, Ракочевић је пренео своје утиске поводом избора на место новог председника УНС-а.

“Мој основни утисак је да је на овај начин потиснути, добро организовани и сјајни, маргинални део наших колега добио”, рекао је Ракочевић.

На питање шта ће му као новом председнику УНС-а бити приоритети, Ракочевић је одговорио да ће то бити “нормална комуникација и локални, понижени, маргинални људи који су сјајни на терену, а који немају простор да говоре”.

“То су људи који на локалу носе терет слободе, који су у стању да се изборе са онима који им угрожавају слободу на дневном нивоу”, рекао је Ракочевић и истакао да је суштина УНС-а да кроз њега проговоре управо ти људи.

Извор: РТС