Србија: Пријетње новинару Перу Јовановићу

Оливера Милошевић, потпредсједник УНС-а: Новинарство је достигло забрињавајући степен неповјерења грађана
13/01/2022
Квазиатеистичка дрека: Треба забранити емисије које промовишу комунизам – примјер доктора богословије Николе Маројевића!
19/01/2022
Оливера Милошевић, потпредсједник УНС-а: Новинарство је достигло забрињавајући степен неповјерења грађана
13/01/2022
Квазиатеистичка дрека: Треба забранити емисије које промовишу комунизам – примјер доктора богословије Николе Маројевића!
19/01/2022

Док су већини стизале празничне честитке и лепе жеље, новинар портала Nova.rs Перо Јововић добио је на Инстаграму увредљиве, али и претеће поруке.

Ове нападе новинар описује као „надовезивање на раније случајеве” и додаје да му често пишу како „списак постоји” и како га „нису заборавили”.

Ако те некад видим на улици Нагурацу ти оци у гркљан док се незадавис”; „Кости твоје бабе покопане убацим у веш машину па кад почну да лупају ко бубањ од лотоа извадим их и почнем да ти млатим по глави док ти од лобање не направим палачинку” – неке су од најновијих порука (које преносимо у изворном облику).

На питање Цензоловке да ли је уплашен за своју безбедност, Јововић каже да се труди да не живи у параноји, али да му није пријатно.

Он додаје да никада не знамо ко се крије иза тастатуре и шта му може бити окидач да изађе на улицу „како би се обрачунао са тобом, јер сматра да је то исправно или чин патриотизма, а ти си претходно представљен као државни непријатељ или страни плаћеник”.

„Пре око месец дана је неко са неименованог профила оставио коментар испод моје фотографије да се ’тагујем’ када дођем у родни град, а да ће ме он тада наћи и избости. То ме јесте јако узнемирило”, наводи наш саговорник.

У Јововићевом инбоксу постоје они који се континуирано јављају: најчешће шаљу увреде, спомињу „Ђиласа, Сороса, Запад, Шиптара”, али и питају колико пара добија итд.

Перо Јововић објашњава да су међу онлајн нападачима најчешће људи чији су профили закључани, без фотографија, а неретко користе измишљено име и презиме.

Због раније добијених претњи на друштвеним мрежама обраћао се Посебном тужилаштву за високотехнолошки криминал – у децембру 2020. и октобру 2021. године, али о даљем развоју тих случајева не зна ништа.

„Када су претње пријављене, из тужилаштва су ми тражили изјаву и рекли да ће се јавити, али до сада – три месеца касније – још увек није нико”, каже Јововић.

Према подацима из периодичног обавештавања Републичког јавног тужилаштва, у које је Цензоловка имала увид, у октобру и новембру 2021. године формирана су два предмета у случају Јововића – један за упућене претње, а други за кривично дело угрожавања сигурности лица које обавља посао од јавног значаја у области информисања. Оба предмета су у току.

„Желим да верујем да ће институције радити свој посао и пронаћи починиоце, али не могу да кажем да сам претерано оптимистичан”, закључује Јововић и напомиње да ће ипак пријавити и нове претње.