Србија: Протестују фриленсери

Тамара Срзентић: Ускоро конкурс за директора Директората за медије
06/04/2021
Петиција за хитну смјену руководства РТЦГ
09/04/2021
Тамара Срзентић: Ускоро конкурс за директора Директората за медије
06/04/2021
Петиција за хитну смјену руководства РТЦГ
09/04/2021

Премијерка Ана Брнабић разговала је у Скупштини Србије са председником парламента Ивицом Дачићем. Након тога задржала се у кратком разговору са фриленсерима који протестују испред парламента.

Посета Ане Брнабић није била званично најављена, а раније је из кабинета премијерке најављено да ће се обратити медијима у вези за уставним амандманима, а након консултација са Ивицом Дачићем и министраком правде Мајом Поповић.

По изласку са састанка Брнаобић је нефермално разговарала са фриленсерима који пред зградом Скупштине протесују од среде, незадовољни новим предлогом Владе Србије о изменама Закона о порезу на доходак грађана, којим се регулише њихов положај.

Председник Удружења радника на интернету Миран Погачар рекао је Танјугу да је премијерка изразила спремност за разговор са фриленсерима.

“Премијерка је пролазила овде, дошло је до кратког сусрета у коме је она изразила спремност за разговор и рекла да ће донети чај”, навео је Погачар.

Поновио је да то удружење тражи да се предлог измена Закона о порезу на доходак повуче из скупштинске процедуре.

Учесници протеста носе транспаренте са натписима “Стоп уништењу фриленсера”, “(Економски) тигар не једе своју децу”, “Систем није радио – ми јесмо, ко је крив?”…

“Тражимо наставак преговора, да се повуче предлог и да се заиста реши ова ситуација у најбољој могућој мери за већину људи који раде преко интернета”, рекао је Погачар.

Додао је да предлози које су добили у вези са решавањем питања пореза не задовољавају ни минимум онога што су тражили и да су због тога испред Скупштине Србије преноћили упркос хладном времену.

Погачар је навео да ће фриленсери тражити, уколико предлог закона не буде повучен, да се обрате и Скупштини Србије.

Такође, тврди да тај закон неће бити спроводив за фриленсере и да ће само продужити проблем.

Организатори протеста најавили су да ће током протеста прошетати и до Владе, као и да ће отићи до Славије.

Нови предлог Владе Србије прихватило је Удружење фриленсера и предузетника Србије (УФПС), које је раније саопштило да је влада у великој мери прихватила њихове сугестије чија је суштина у томе да се практично отписују сва потраживања Пореске управе од 1. јануара 2016. до краја септембра 2021. за све фриленсере који су приходовали до око 57.000 динара месечно.

Удружење радника на интернету је одбило нови предлог Владе и јавно се оградило од УФПС-а.

Извор: РТС