Ставови: Медијска хоботница ДПС-а ради пуном паром

Зоран Миљанић: Није било озбиљнијих напада на новинаре
12/07/2023
Спрема се потпуна приватизација „Политике“, УНС против
19/07/2023
Зоран Миљанић: Није било озбиљнијих напада на новинаре
12/07/2023
Спрема се потпуна приватизација „Политике“, УНС против
19/07/2023

Пише: Војин Грубач

Мора се признати да шовинистички медији старог режима политичког сатанизма, палог 30. августа 2020. године и даље суверено владају медијским простором Црне Горе.

Рецимо, маестрално су успјели у намјери да акцијом надувавања режиране афере „средњи прст“ пропагандно потопе моћну Скај аферу која је страшном силом урушавала и тако јадне позиције ДПС-а.

Наравно, Скај преписка је по својој бруталности виђеног и прочитаног само дио приче о грозној и злочиначкој суштини режима Ђукановића и његовог ближег окружења. .

Шта ће бити епилог афере „средњи прст“ више није битно, кључни посао скретања пажње са Скај преписке је перфектно обављен.

Држава у којој нечија поза или прст добија на значају и по резонанца више од пријетње „сушења џигерица на Цетињу“, морала би се добро замислити о здрављу свога медијског простора.

Умјесто да владајуће структуре и партије рјешавају тај проблем, оне немоћно трепћу не схватајући да свака нова власт и свака партија мора имати своје медије и ПР пропагандисте да би могла спроводити нову политику и парирати злу система прошлих времена.

Да се разумијемо, Ђукановић је политички покојник, ДПС је партија која ће полако нестајати са политичке сцене, али њихови медији који су деценијама сијали мржњу у етер и даље раде „пуном паром“ с циљем шовинизирања државе и друштва, оцрњивања и дисквалифијације сваке нове власти.

Сви ти Ђукановићеви пропагандисти, колумнисти, новинари, аналитичари из Црне Горе и окружења, уредници и власници медија под његовом контролом: деценијама су се специјализовали за ширење мржње да би се пљачка државе и коришћење њене територије за шверц крупних раумјера могли несметано одвијати.

Испада да је Ђукановић једини знао моћ пропаганде, улажући огромне количине новца у медије и публицистичке ресурсе који су се због енормног плаћања развијали огромном брзином.

Неверојатно је да, на другој страни, његови политички противници нису имали ништа, нити су било шта стварали да му се супротставе, мада је могућа тужна варијанта да их то није ни занимало?!

Зато је Ђукановића владао три деценије гурнувши економију државе у провалију, због чега се иселило у иностранство преко 150.000 житеља Црне Горе.

Медијска инфериорност „побједника“ пред Ђукановићевим медијима
Зашто је то било тако и због чега сада, послије „побједе“ на свим нивоима постоји и даље та медијска и идеолошка инфериорност пред Ђукановићевим медијима, остаће енигма.

Због чега се локалне телевизије, у општинама, гдје су власт освојиле партије антиђукановићевске коалиције, нису окренуле против пропаганде Ђукановићевих медија!? Зашто се не супротстављају њима?

Због чега послије освајања власти у Подгорици није престало финансирање Градске телевизије, која је и даље носиоц шовинистизма, зла и мржње?

Зашто она није укинута, па да се кроз неколико мјесеци отвори нова телевизија у Подгорици, другог назива и персоналног састава који ће гарантовати сасвим нови уреднички концепт, ближи духу новог политичког времена?

Да не говоримо о бескрупулозном трошењу средства главног града гдје су, по неким сазнањима пропагандисти Ђукановића попут Тамаре Никчевић и Сенада Пећанина за ауторске емисије на Градској ТВ добијали енормне хонораре.

Збиља, да ли је тачно да је Никчевићка имала хонорар 5.000 евра мјесечно, а Пећанин 3.500 евра плус плаћен превоз и хотелски смештај?

То би нова градска власт морала саопштити јавности?! Потврдити или демантовати!

Мада, уопште не би чудило да се потврди да су те суме тачне, ако знамо колико су били хонорари Дарка Шуковића на Јавном сервису РТЦГ.

Наиме, портал Прес је 14. фебруара 2023. ексклузивно објелоданио документацију из које се види да је Шуковић од новембра 2018. до августа 2020. године током емитовања ауторске емисије “Жива истина” на каналу Јавног сервиса, остварио приход од 129.629 евра, односно, 6.172 мјесечно.

У преводу, мјесечно је зарађивао четири премијерске плате!

Ђукановићев режим је очито сматрао да му услуге Шуковићеве пропаганде четири пута више вриједе од „услуга премијера“!? А премијер се “ није љутио“!

У том периоду на мјесту директора Јавног сервиса је био Божидар Шундић.

Једно је сигурно, за омиљене пропагандисте, Ђукановић није штедио новчане ресурсе.

Јавност је убијеђена да су крупним хонорарима били „заваљени“ сви Ђукановићеви: новинари, пропагандисти, колумнисти, контролисане и услужне НВО, политичари попут Ненада Чанка, Вука Драшковића,…, те разноразни политички лобисти и аналитичари!

Та пропагандна армија је Ђукановићу и даље остала, па није чудо што и дан данас „ведре и облаче“ како им воља.

Партије антиђукановићевске коалиције, може се слободно рећи, да немају никога ко би се супротставио старој медијској банди која грчевито тражи било какав информативни повод за покретање бесконачних хајки и непрекидно узнемиравање јавности.

И да закључимо, док се не постигне циљ супремације над Ђукановићевим медијским башибозуком, свака власт на нивоу државе или општина неће моћи спокојно радити свој посао, нити достићи зацртане политичке циљеве.

То ће схватити тек када буде касно, када се рејтинзи повјерења грађана у партије и власт почну обрушавати.

Или је, можда, вријеме да се почне размишљати на други начин, па да се исуче нови медијски мач и установе нова правила игре!?