Судбина “Градске ТВ”, Иван Милошевић (УНЦГ): Прихватљив и грчки сценарио

Институт за медије: Роботизовано новинарство – помоћ или пријетња?
26/07/2023
Откривање налогодаваца убиства Душка Јовановића кључ за улазак у ЕУ
27/07/2023
Институт за медије: Роботизовано новинарство – помоћ или пријетња?
26/07/2023
Откривање налогодаваца убиства Душка Јовановића кључ за улазак у ЕУ
27/07/2023

Власт жели да преузме Градску телевизију и то је суштина предложених измјена Одлуке о оснивању РТВ Подгорица, оцијењено на јавној расправи поводом тог акта који одборничка већина планира да усвоји на сједници 3. августа

Да су одлуке владајуце већине у Главном граду у складу са европском перспективом Црне Горе и међународним стандардима биле би измијењене и одлуке о оснивању локаних емитера у Будви и Никшићу, казао је Андрија Кликовац, одборник ДПС-а.

“Чак је и директор РТВ Никшић рекао да Градску ТВ овакву треба његовати, да ово није по стандардима што се ради, а морамо сви знати ко је директор РТВ Никшић, исти онај уредник који је био вама савјетник у опозиционој борби”, истакао је Кликовац.

Јасно је, додаје, да је посриједи гушење слободне медијске ријечи.

“Слиједе брутални пристици на чланове савјета, о чему је данас један одборник казао у саопштењу да има информације са неформалне сједнице Савјета јер су управо и неки одборници, чланови овог парламента, присуствовали таквом једном састанку гдје нису имали право да присуствују. Знамо шта се тамо говорило, какве су одлуке доношене, какав је притисак био да се именује директор РТВ Подгорица”, рекао је Кликовац.

Кликовац наводи да је основни циљ да се Градска РТВ политички преузме, а не да се уведу међународни стандарди. Са друге стране, Василије Чарапић, одборник Покрета Европа сад тврди другачије.

“То је било обратно, ми смо имали састанак са члановима савјета и они су на том састанку рекли да управо због тих политичких притисака нису могли да изаберу директора три године, од када постоји телевизија”, рекао је Чарапић.

Подсјетимо, Чарапић је партијски колега градоначелнице Оливере Ињац, која је почетком маја кандидовала, па повукла из процедуре одлуку по којој би извршног директора Градске телевизије могла директно да бира и одборничка већина.

Представници струке истичу да се власт у најављеним одлукама позива на медијске законе који још нијесу усвојени.

“Како ви мислите да са нечим што није дио националног законодавства да се усклађујете? Да ли вам је познато да та директива Европске уније нема никакве везе са текстом ове одлуке? Да ли је ико од вас прочитао ту директиву? Ви сте у текст ове одлуке унијели решења из једног нацрта закона који није чак ни Влада усвојила, који се тренутно налази код Европске комисије и чека на резултате”, рекао је Ранко Вујовић из Медијског савјета за саморегулацију.

Да је намјера да се унаприједи рад телевизије одлука би била спроведена по истеклу мандата чланова Савјета у августу 2024. године.

“Суштина је да је тренутно на црногорској медијској сцени само једна телевизија која није под директном контролом или тренутне владајуће већине и њихових ординатора из Београда и осталих регионалних центара. Ова владајућа већина има задатак да се медијски, политички и правно очисти менаџмент и уредништво Градске телевизије”, рекао је Данило Калезић виши истраживач Историјског института Црне Горе.

Сви јавни актери треба да се уздрже од етикетирања да Градска ТВ шири говор мржње, који се утврђује пред државним органима и кључну ријеч има суд.

“Једна кривична пријава која се позивала на оптужбу говора мржње је прије извјесног времена одбачена. Мислим да нам у Црној Гори недостаје повјерење, а најлакше се изговарају тешке ријечи које некад немају утемељење ни у праву ни у чињеницама. Медији су јако битни ту, јер ако тешке ријечи пустите у етар, те ријече неће бити лако оповргнути”, сматра Алекса Ивановић из правне службе Градске РТВ.

Суштинску намјеру власти, појаснио је власник портала Српска24 Иван Милошевић.

“Мислим да замјеном Савјета, што мислим да је потпуно логично они су оснивачи, па и ви сте оснивач своје породице, па претпостављам да желите да донекле у нормалне неке пристојности управљате са својим домаћинством. Сад оспоравате Општини што жели у једном дијелу домаћинства среди мало ствари”, рекао је Милошевић.

За Милошевића је прихватљив и грчки сценарио за Градску, односно њено привремено гашење, а директор Медија центра Горан Ђуровић сматра да то није добро рјешење.

Док Ђуровић тврди да предложена рјешења НВО на чијем је челу гарантују да ће Градска РТВ бити лишена притисака, подсјећамо да је његова супруга министарка у влади Дритана Абазовица па се поставља питање о конфликту интереса, односно како неко ко је у тој релацији може гарантовати објективност јавног емитера.

извор: градска