СЈ: Новинари у Србији и на Косову под нападима

Вијек “Борбе”: Новинарска лична борба
22/02/2022
УНЦГ позива на консултације у вези са синдикалним организовањем новинара и медијских радника
25/02/2022
Вијек “Борбе”: Новинарска лична борба
22/02/2022
УНЦГ позива на консултације у вези са синдикалним организовањем новинара и медијских радника
25/02/2022

Safejournalists мрежа најоштрије осуђује нападе на новинаре РТВ Дукађини (новинара Liridon Llozaniи камермана Diamant Maxharraja), дописника Н1 из Ниша Милану Стојановићу, као и претње упућене уреднику “Карактера” Николи Крстићу, који додатно повећавају несигурност новинара у свакодневном раду у Србији и на Косову

Екипа РТВ Дукађини, коју чине новинар Liridon Llozanи и сниматељ Diamant Makharraj, физички је нападнута док је извештавала у насељу Пејтон у Приштини ради пријављивања прихода у Пореској управи Косова у понедељак 21. фебруара. Власник једног од локала у којем је екипа снимала, прво је покушао да их спречи у обављању дужности, а затим је физички напао сниматеља Маџараја. Екипа је одмах позвала полицију која је ухапсила починиоца. У полицијској станици исказ су поводом инцидента дали и новинар и сниматељ.

Такође, 21. фебруара дописнику Н1 из Ниша Милану Стојановићу претили су радници ЈП “Наисус” док је снимао радове на раскопавању улице одакле је током викенда Текла вода. Они су тада почели да му прете, вичући да не снима. Иако им је Милан Стојановић рекао да је новинар и да снима радове, радници су му групно пришли, уносили му се у лице, насртали на њега, покушавајући да га отерају са задатка. Тада је новинар позвао полицију која је проблем решила тако што су око пола сата обезбеђивали екипу Н1 док није завршила посао, како би спречила додатни напад.

Уредник листа “Карактер” Никола Крстић добио је неколико тешких претњи од стране истог лица са отвореног налога на друштвнеој мрежи Твитер. Новинару су изречене бруталне претње и увреде у којима се на више начина наводи на који начин ће се лице обрачунати са новинаром Крстићем и његовим истомишљеницима, посебно истичући да му је место у “пластичној црној врећи”. У претњама се наводе језиви начини на које треба повредити новинара. У исто време новинар се позива да се јави и узврати комуникацију, и то се чини кроз неколико коментара у низу који се везују за писање Николе Крстића и расправу о геноциду у Сребреници.

Драган Секуловски, директор СЈ мреже, рекао је: „Физичко насиље према медијским радницима је неприхватљиво и мора прво да буде јавно осуђено од стране власти, а затим одмах кажњено од надлежних правосудних институција. Он је додао: „Само брза реакција полиције, а затим и јавног тужиоца у случајевима у којима су нарушена права новинара, заштитиће слободу изражавања и спречицће будуће нападе на медијске раднике.

Safejournalists мрежа осуђује најновије нападе на новинаре и поздравља привођење нападача на новинаре РТВ Дукађини. НУНС је поднео кривичну пријаву надлежном тужилаштву за Високотехнолошки криминал у вези са претњама које је примио колега Крстић. Овим путем позивамо представнике власти да осуде све нападе и претњи новинарима које су се догодиле само у једном дану, а надлежне институције да предузму све мере које су им на располагању да осигурају  безбедност новинара.

Safejournalists мрежа ће о овим инцидентима обавестити све релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овим случајевима.

Извор: УНС