Тамара Вујовић, нови министар за медије: Брза реакција значајна у случајевима напада на новинаре

Поводом 2. новембра: Ове године 11 напада на новинаре
02/11/2023
Јаков Милатовић: Ријешити све случајеве напада на новинаре
02/11/2023
Поводом 2. новембра: Ове године 11 напада на новинаре
02/11/2023
Јаков Милатовић: Ријешити све случајеве напада на новинаре
02/11/2023

Брза и ефикасна реакција надлежних органа изузетно је значајна у случајевима пријетњи и напада на новинаре, а кажњавањем починилаца тих дјела шаље се порука да су напади на медијске раднике недопустиви, поручила је министарка културе и медија Тамара Вујовић.

Она је, поводом 2. новембра – Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, казала да велику сјенку над медијским слободама у Црној Гори бацају неразријешени случајеви напада на новинаре и имовину медија.

Вујовић је истакла да ће се због тога, као министарка, истрајно ангажовати на праћењу рада надлежних органа у процесуирању тих случајева.

„Министарство културе и медија ће наставити да конкретним активностима доприноси побољшању стања на медијској сцени и биће потпуно посвећено креирању безбједног и подстицајног окружења за слободне и професионалне медије“, наводи се у саопштењу.

Вујовић је рекла да ће инсистирати да се предлози медијских закона што прије нађу у Скупштини, како би био заокружен законодавни оквир у тој области.

„Свим новинарима и медијским радницима мора се омогућити да несметано раде и обављају свој посао, а њихова лична безбједност и професионални интегритет ниједног тренутка не смију бити доведени у питање“, истакла је Вујовић.

Она је поручила да је важно да се стално и континуирано ради на превенцији и подизању свијести о недопустивости угрожавања безбједности медијских радника.

„Свако демократско друштво има обавезу да не само на данашњи дан, већ да стално ради на стварању што безбједнијег окружења за рад новинара“, казала је Вујовић.

Извор: мина