Тамара Вујовић: Унапређење медијског сектора у врху приоритета

Синдикат медија: Плате главни проблем новинара
03/01/2024
Вујовић-Рајзинг Рајнке: Сарадња са Америчком амбасадом доприноси очувању културне баштине и јачању слободе медија
10/01/2024
Синдикат медија: Плате главни проблем новинара
03/01/2024
Вујовић-Рајзинг Рајнке: Сарадња са Америчком амбасадом доприноси очувању културне баштине и јачању слободе медија
10/01/2024

Унапређење медијског сектора у врху је приоритета Министарства културе и медија, поручила је ресорна министарка Тамара Вујовић, наводећи да очекује да нови медијски закони буду усвојени најкасније у мају.

Она је, коментаришући медијску сцену у Црној Гори, казала да у држави постоји око 180 регистрованих медија и више од двије хиљаде медијских посленика, па се може рећи да на папиру плурализам постоји.

“Оно што је друго питање јесте који је квалитет медија и ко све може да се назове медијем у правом смислу те ријечи, као и ко извршава обавезу да правовремено и објективно информише грађане”, рекла је Вујовић у интервјуу агенцији МИНА.

Медијски сектор је, како је додала, разноврстан и по квалитету и по садржају који производи.

Вујовић је поручила да се залажу за медијски плурализам, наводећи да више медија свакако значи више демократије.

„Жељели бисмо да имамо што више независности у том сектору, слободу медија и слободу изражавања, заједно са плурализмом. То би било право медијско озрачје које желимо у Црној Гори“, казала је Вујовић и поручила да су медији високо у приоритетима ресора на чијем је челу.

Она је казала да је, са једне стране, потребно сачувати слободу изражавања и слободу говора, а са друге, водити рачуна да то буде етичко, правовремено и објективно извјештавање.

„Постоји доста простора за унапређење, али не можемо ни рећи да је стање јако лоше, поготово када говоримо о традиционалним медијима“, навела је Вујовић.

Она је казала да још није разговарала са медијским удружењима, али да је веома важно чути шта они који заступају новинаре имају да кажу.

Вујовић је навела да је, откад је на функцији, имала сусрете са представницима међународне заједнице, али да планира и разговор са представницима медијских удружења.

Коментаришући зараде у медијима, она је рекла да плате у том сектору морају да буду веће.

У том сектору, како је додала Вујовић, сигурно постоји могућност да се зараде повећају.

„Међутим, ту има једна разлика између јавних емитера и приватног сектора, ту је појединачно договарање, нема колективних уговора. Тако да вјерујем да то није тако лако ријешити”, рекла је Вујовић.

Она је, говорећи о зарадама у локалним емитерима, казала да ће Влада новим законом њихово финансирање да усклади са буџетима локалних самоуправа.

“Обезбиједићемо, надам се, њихово стабилно финансирање, а тиме побољшати услове и плате новинара који раде у локалним емитерима”, навела је Вујовић.

Она је, говорећи о новим медијским законима, рекла да је прошла Влада добила мишљење експерата Савјета Европе (СЕ) на текст закона.

“Они су усаглашени што се тиче текста закона. Један од њих се налази пред Секретаријатом за законодавство и ту се усаглашава текст закона. Сада иде интересорно усаглашавање мишљења других министарстава, па се онда шаље Европској комисији (ЕК)”, казала је Вујовић.

Она је навела да ће позвати представнике медијске заједнице и експерте СЕ на још једно читање, како би се услагласили неки чланови закона који су изазвали дискусију код медијске заједнице.

Вујовић је казала да је први квартал ове године временски оквир за усвајање нових медијских закона, а крајњи рок мај.

„Неће бити велики захвати на законима, тако да мислим да ћемо их усвојити у наредним мјесецима”, рекла је Вујовић.

Она је, говорећи о Медијској стратегији коју је усвојила прошла Влада, навела да је то свеобухватан документ и да служи као полазна основа како унаприједити медијски сектор у четворогодишњем мандату.

Вујовић је додала да је Медијска стратегија усмјерена и на повећање медијске писмености у Црној Гори и формирање мреже против говора мржње и дезинформација.

Она је, говорећи о безбједности медијских радника, казала да није било тежих напада на новинаре у протеклој години, али да оптерећују неријешени случајеви из прошлости.

Она сматра да комисији за праћење истрага напада на новинаре треба дати већа овлашћења.