Тамара Срзентић: Слобода медија је суштина демократије

УНЦГ поводом Дана медија: Данашњи медији у Црној Гори су два лица медаље зла, зависти, мржње и непрофесионалности, без етике и морала!
03/05/2021
Проглас Удружења новинара Србије поводом 3. маја, Светског дана слободе медија
03/05/2021
УНЦГ поводом Дана медија: Данашњи медији у Црној Гори су два лица медаље зла, зависти, мржње и непрофесионалности, без етике и морала!
03/05/2021
Проглас Удружења новинара Србије поводом 3. маја, Светског дана слободе медија
03/05/2021

Слобода медија није само предуслов за демократију, она је суштина демократије, саопштила је министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић.

Она је поводом Свјетског дана медија саопштила да слободни медији говоре у име свих грађана и указују на све друштвене аномалије и недостатке.

“А нама у јавној управи помажу да на прави начин препознамо гдје је неопходно унаприједити наш рад, како би јавна управа била прави сервис грађана”, саопштила је Срзентић.

Сви новинари, како је рекла, требало би да буду охрабрени да слободно говоре и да отварају јавне дебате од друштвеног значаја.

“А наша обавеза је да креирањем јавних политика допринесемо успостављању амбијента у којем медији могу слободно и професионално да извјештавају. Наша визија је Црна Гора у којој новинари и медији могу слободно да раде, у безбједном окружењу и на уређеном тржисту, без обзира на њихову уређивачку политику. У којој постоје медијски плурализам и разноврсност медија који су оснажени да отварају све теме на објективан и етичан начин уз пуно поштовање стандарда професије, али и Црна Гора чији су грађанке и грађани медијски писмени да препознају различите форме дезинформација”, казала је министарка.

Зато заједно, како каже, треба да подспјешујемо услове и моделујемо културу у којој ће се снажно афирмисати професионално новинарство и подстицати слобода мисли и говора.

“Слободна ријеч ће увијек наћи пут до грађана, да нас подстакне да пажљивије слушамо, функционалније размишљамо, да будемо бољи једни према другима. Свјесна сам колико је изазовно данас у мноштву догађаја и дезинформација, у ситуацији коју је наметнула пандемија коронавируса, професионално обављати новинарски посао, који захтјева много одрицања. Посљедњи догађаји – говор мржње, вербални и физички напади на новинаре и новинарке обавезују нас да дјелујемо снажније и проактивније како безбједност медијских посленика не би била нарушена. Ова Влада је показала спремност да у Кривичном законику направи измјене и да се напад на новинаре третира као напад на службено лице”, рекла је Срзентић.