Тамара Срзентић: Уз нове законе медији слободнији

“Дани слободе медија”: Превентивно дјеловати на нападе на новинаре
17/12/2021
Награде УНС-а за животно дело Анђелки Мали и Ђорђу Јевтићу, за репортажу Горану Сивачком
18/12/2021
“Дани слободе медија”: Превентивно дјеловати на нападе на новинаре
17/12/2021
Награде УНС-а за животно дело Анђелки Мали и Ђорђу Јевтићу, за репортажу Горану Сивачком
18/12/2021

Измјенама пакета медијских закона осигураће се њихова усклађеност, учинковитост и обезбиједити досљеднији развој
законодавног оквира, како би у Црној Гори имали слободне медије и убрзали реформске процесе, казала је министарка јавне управе, дигиталногдруштва и медија, Тамара Срзентић.

Она је то казала поводом почетка рада Радне групе за израду медијских закона.

“Влада је поставила амбициозан циљ да у инклузивном и конструктивном процесу, слушајући струку, тежећи европским стандардима ипрепорукама партнера из Европске комисије и Савјета Европе, уреди
медијску област”, рекла је Срзентић.

Како је прецизирала, то су измјене и допуне Закона о медијима и националном јавном емитеру, Нацрт закона о аудиовизуелним медијским услугама и кровна медијска Стратегија.

“Имамо прилику да у истом тренутку дјелујемо на цијели пакет медијских закона, чиме можемо осигурати њихову усклађеност, олакшати учинковитост и обезбиједити досљеднији развој законодавног
оквира”, казала је Срзентић.

Према њеним ријечима, разноликост састава ове радне групе, гарантује и разноликост перспектива у креирању најбољих одговора на старе и нове изазове који се преклапају.

“А који би требало да буду превазиђени како би у Црној Гори имали диверсификоване и слободне медије, и нормативни оквир који ће убрзати реформске процесе који су започети”, казала је Срзентић.

Она је рекла да је пракса показала да Закон о медијима из 2020. године треба кориговати и ријешити одређена питања да би у потпуности био у складу са примјењивим међународним и регионалним стандардима.

“Неке од најбитнијих области које ћемо измјенама закона пробати да унаприједимо су унапређење регулисања заштите новинарских извора, финансирање саморегулације од државе, кроз Фонд за подстицање плурализма и разноврсности медија и сам Фонд, у смислу његове величине, приоритета, критеријума и начина дистрибуције средстава”, казала је Срзентић.

Према њеним ријечима, код Закона о националном јавном емитеру, посљедње новине и правила која уређују именовање и разрјешење чланова Савјета РТЦГ, донијела су највише сјенки на процес којим је требало да се добије независтан и професионалан јавни сервис свих грађана.

“Очекујем да ћемо у овом дијелу понудити рјешења, која ће омогућити да се наставе започете реформе, које су послије дуго година и констатоване у посљедњем Извјештају о напретку Црне Горе Европској унији”, истакла је Срзентић.

Како је навела, код Нацрта Закона о аудио визуелним услугама, отворен је јос један круг консултација како би обезбиједили да одговори свим изазовима модерног дигиталног доба и пружи основ за правилан раст и развој медијске индустрије, али и да посвети дужну пажњу медијској писмености.

“Очекује нас рад и на кровном документу, медијској стратегији, алату који ће стратешки покрити све битне области које се тичу медијске заједнице: заштите новинара, говора мржње, медијске писмености, тржишта медија, рада медија, њихове одговорности”, рекла је министарка.

Срзентић је најавила да ће она и њене колеге лобирати да се осигура политичка воља да се у Парламенту прихвате сви предлози који ће довести до тога да се унаприједи стање медијске заједнице, створе безбједнији и бољи услови за рад новинара и медија у Црној Гори.

Чланови радне групе су представници невладиног сектора, Медијског савјета за саморегулацију, емитера са националном покривеношћу и комерцијалних радио емитера, Агенције за електронске медије.

У радној групи су и представници министарстава просвјете, науке, културе и спорта, вањских послова, правде, људских и мањинских права и Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност.