Трибина УНЦГ о рату у Украјини, присуствовао и руски амбасадор: Док Русија штити цивиле, украјински писци протјерују Михаила Булгакова!

Вечерас у Српској кући у 20. сати: Трибина „Рат у Украјини из угла ратног репортера Игора Дамјановића“!
01/09/2022
“Рем” Србије: Одлука АЕМ-а о замрачењу “Пинка” политичка и нема везе са професијом
03/09/2022
Вечерас у Српској кући у 20. сати: Трибина „Рат у Украјини из угла ратног репортера Игора Дамјановића“!
01/09/2022
“Рем” Србије: Одлука АЕМ-а о замрачењу “Пинка” политичка и нема везе са професијом
03/09/2022
Русија је била приниђена да покрене специјалну војну операцију у Украјини, јер је имала податке да ће украјинске снаге напасти Доњецк и Луганск. Русија не жели разарања и штити цивиле и забранила је гађање цивилних циљева, рекао је Владислав Маслеников, амбасадор Русије у Црној Гори, на синоћној трибини Удружења новинара Црне Горе „Рат у Украјини из угла ратног репортера Игора Дамјановића“.

Руски амбасадор је саопштио да му је жао што актуелна власт у Црној Гори предњачи у спровођењу санкција према Русији, чак ј по томе агилнија и од ЕУ, али сматра да народ Црне Горе није против Руса и да и даље његује братска осјећања према Русима.

Украјина je у СССР- у била једна од најразвијенијих и најбогатијих федералних јединица. Након добијања независности њен развој је успојен, чај е и је и потпуно нестао, јер Европа није економски помагала Украјину. У тој земљи деценијама се спроводио антируски програм и стварана је нација на темељима антируске приче и за све невоље у тој земљи власт је кривила Русију. Уз то Украјина је била од великим утицајем западних сила, спроводила је билошке недозвољене пројекте, а данас чак захтијева да постане нуклеарна сила и члан НАТО. Русија није све то могла ћутке да гледа и због тога је започела специјалну војну операцију у тој земљи, закључо је Маслеников.

Игор Дамјановић, ратни репортер, једини је новинар из Црне Горе који је извјештавао са првих линија фронта и није попут неких домаћих колега обилазио границу Пољске и ресторане у Кијеву.Он је приказао више својих прилога који демантују ставове Запада да је Русија извршила агресију на Украјину и да је починила злочина над цивилима.

На претходној тирбини у Будви, одржаној у понедељак, своје излагање почео сам савјетом свима који желе да разумију коријене актуелних руско-украјинског антагонизма, који је прије пола године ескалирао у највећи сукоб у Европи од Другог свјетског рата, да прочитају „Бијелу гарду“, роман Михаила Булгакова, највећег писца који се родио на територији данашње Украјине. Активно пратећи односе Русије и Украјине током последњих 10 година ја нисам успио да сазнам ништа ново, од оног што прије 100 година није написао Михаил Булгаков. Јуче, дакле непуна два дана након наше трибине, огласио се Савез писаца Украјине са захтјевом да се затвори Музеј Михаила Булгакова, који се налази у згради којој је Булгаков живио од 1906. до 1919, периоду живота када је похађао гимназију, медицински факултет и дочекао догађаје које бриљантно описује у «Бијелој гарди». Савез писаца Украјине у образложењу захтјева за затварањем Музеја Булгакова наводе да представља «Претеча озлоглашеног ‘руског свијета’, што се јасно види у његовим опасним књигама, гдје је величао не само царизам и монархију, већ и нељудску суровост, која је својствена Руси и главна је одлика њихове нације». Још од Јулијуса Штрајхера, уредника нацистичког Дер Штурмера објешеног након Нирнбершког процеса, нешто слично није на територији Европе написано о једном народу како је о руском говорила кровна организација писаца Украјне. Своје обраћање завршавају «присуство Булгакова у културном простору пријетња украјинском националном идентитету и државности», рекао је Дамјановић.

Он је приказао и интервју са једним од најкредибилнијих свједока тих турбулентних година, од почетка 21 вијека до мајданског преврата, Николајем Азаровим, предсједником владе Украјине од 2010-14.

Умјесто обећане демократије, искорењивања корупције у Украјини је инсталирана монструозна диктатура. Олигарси су постали још богатији, цијене и трошкови живота вртоглаво порасли, економија наставила да посрће и као кривца за све то било је дозвољно оптужити само Владимира Путина, истакао је Дамјановић.

Дамјановић је говорио и о формирању нацистичких формација и нацистичкој идеологоји коју заступа актуелно руководство те земље и сматра да рат неће бити брзо завршен.

Иван Милошевић, секретар УНЦГ, је говорио о русофобним медијима у Црној Гори и намјери УНЦГ да организовањем оваквих и сличних скупова, утиче на стварање објективније слике о догађањима у Украјини и поздравио је учешће руског амбасадора у разговору о тој теми.