Тужилачки савјет испитује рад тужилаца у истрази о убиству Душка Јовановића

“Српски народни лист”: Велики датум српског новинарства
01/07/2023
Увећане дневнице медијских радника за рад недјељом
07/07/2023
“Српски народни лист”: Велики датум српског новинарства
01/07/2023
Увећане дневнице медијских радника за рад недјељом
07/07/2023

Тужилачки савјет тражио је од Вишег државног тужилаштва у Подгорици да им се доставе информације који су све тужиоци поступали у случају истраге о убиству главног и одговорног уредника “Дана” Душка Јовановића. Осим тога, тражили су и да им се за сваког тужиоца засебно доставе информације о радњама које су предузимали.

Подгоричко Више државно тужилаштво удовољило је том захтјеву, а чланови Савјета ће на једној од скоријих сједница разматрати достављене списе.

– Тужилачки савјет је на 11. сједници, одржаној 12. маја 2023. године, усвојио закључак којим се налаже Вишем државном тужилаштву у Подгорици, да достави Савјету цјеловиту информацију о поступању државних тужилаца у предмету формираном у вези убиства Душка Јовановића, односно информацију који су државни тужиоци поступали, које су радње предузимали и у ком периоду. Тражене информације су достављене члановима Тужилачког савјета на 14. сједници, одржаној 23. јуна 2023. године, на упознавање, те је стога оцијењено да ће Тужилачки савјет на некој од наредних сједница размотрити достављену информацију од стране Вишег државног тужилаштва у Подгорици поводом конкретног случаја – саопштила је за “Дан” Маријана Чворовић, самостална савјетница Тужилачког савјета.

Саслушани Меденица и Вељовић

Истрагу о убиству Душка Јовановића преузела је тужитељка у Вишем државном тужилаштву у Подгорици Данка Ивановић Ђерић. Недавно у оквиру истраге о убиству Јовановића, изјаву је дала бивша предсједница Врховног суда Весна Меденица. За вријеме убиства Јовановића она је била на челу Врховног државног тужилаштва.

Изјаву пред тужилаштвом у обновљеној истрази дао је и некадашњи директор Управе полиције Веселин Вељовић. Планирано је саслушање и преосталих службеника тужилаштва, судова и полицијских званичника у овом предмету.

Списи о поступању тужилаца у истрази о овом злочину затражени су од тужилаштва на предлог члана Савјета Стева Мука. Он је тада тражио да се од Државног тужилаштва затражи цјеловита информација о поступању државних тужилаца у предмету који се води поводом убивства Душка Јовановића. Истакао је да сматра да је потребно да се Тужилачки савјет детаљно упозна са радом Државног тужилаштва у овом предмету и да се наведе који су државни тужиоци предузимали радње у овоме предмету и које радње.

– Ово нарочито у контексту информација које добијају из медија и са прес конференција Владе, а које се односе на поновно отварање предмета и одређивање нове државне тужитељке која ће радити у том предмету. Они као Тужилачки савјет се о овоме нису информисали формално, већ имају сазнања из медија која су половична и зато сматра да би поводом ове информације било потребно да се детаљно наведу радње које је предузео сваки државни тужилац који је радио у овоме предмету и сматра да је потребно да се Тужилачком савјету редовно достављају извјештаји Комисије за праћање поступања надлежних органа у случајевима истрага пријетњи и насиља над новинарима, убивстава новинара и напада на имовину медија. Пошто се о овоме разговара у Скупштини Црне Горе, у глувој соби Владе, на прес конфренецијама, па мисли да би они као Тужилачки савјет требало у континуитету да добијају те информације – наведено је у записнику са сједнице након које су списи затражени.

Душко Јовановић је убијен 27. маја 2004. године. Особе које су испалиле смртоносне хице у Јовановића, као и њихови помагачи и налогодавци злочина још нијесу идентификовани. За сада је за саучесништво у убиству осуђен само Подгоричанин Дамир Мандић.