Тужилаштво: За напад на Садиковића одговараће само двојица

Познати холандски новинар рањен у пуцњави у Амстердаму
08/07/2021
Поново покренута истрага поводом убиства Душка Јовановића, уредника “Дана”
11/07/2021
Познати холандски новинар рањен у пуцњави у Амстердаму
08/07/2021
Поново покренута истрага поводом убиства Душка Јовановића, уредника “Дана”
11/07/2021

Основно државно тужилаштво у Бијелом Пољу поднијело је оптужни предлог против Бјелопољаца Едина Диздаревића (18) и Нермина Омеровића (21) због кривичног дјела – насилничко понашање извршеног на штету новинара ТВ Вијести Сеада Садиковића.

То су саопштили из тамошњег Основног државног тужилаштва, објаснивши да су у току извиђаја предузели бројне мјере и радње у том предмету.

“Поред осумњичених, у својству свједока саслушано је 12 лица, донијета је наредба којом је одређено вјештачење медицинске документација од стране вјештака специјалисте судске медицине”

Из ОДТ су саопштили да су 23. марта Основном суду поднијели приједлог за одређивање притвора Диздаревићу и Омеровићу, осумњиченим за кривично дјело – насилничко понашање, али да је Основни суд одбио као неоснован.

Набрајају и да су тог дана и три дана касније донијете наредбе којима је одређено вјештачење вјештака информационо техничке струке ради вршења анализе изузетог видео материјала и ДВР уређаја.

“Вјештак је налаз и мишљење доставио 15.06.2021. године, са претходно образложеним и оправданим разлозима због непоступања у краћем временском року. У току поступка достављена су сва прикупљена обавјештења прибављена преко Управе Полиције ЦБ Бијело Поље,као и службене забиљешке, које су у вези са назначеним догађајем”, пише у саопштењу.

Из ОДТ објашњавају да су 18. јуна осумњичени и оштећени поднијели захтјев за разматрање и копирање списа које им је одобрено и остављена им је могућност за разматрање истих, као и вријеме за изјашњење и примједбе на достављени налаз и мишљење вјештака информационе техничке струке.

“Истог дана осумњичени су поднијели захтјев за спровођење института одложеног гоњења, наког чега их је поступајућа тужитељка Данијела Ђуковић обавијестила да не прихвата такав захтјев. С тим у вези, поступајућа тужитељка није заказивала рочиште за примјену института одложеног гоњења, нити је позивала осумњичене и оштећеног ради спровођења истог”, пише у саопштењу.

Објашњено је да је 5. јула бранилац осумњичених доставио нови поднесак за спровођење института одложеног гоњења и поново је обавјештен да тужилаштво не прихвата такав захтјев.

“Како до 05.07. 2021.године, није било достављених примједби и приговора на достављени налаз и мишљење вјештака информационо техничке струке, поступајућа тужитељка је истог дана обавјестила оштећеног о поднијетом захтјеву осумњичених за примјену института одложеног гоњења, али га није позивала на рочиште ради могућности примјене овог института, јер је такав захтјев претходно одбијен”, пише у саопштењу које потписује портпаролка тог тужилаштва, државна тужитељка Данијела Ђуковић.

Садиковић је 20. марта лакше повријеђен у предјелу главе, након што га је група учесника “патриотског” скупа прво вербално, а потом и физички напала.

Све вријеме – од напада до данас, тврдио је да га нијесу ударала само двојица суграђана, али је тужилаштво процесуирало управо толико њих.

Извор: Вијести