Тужилаштво: Поводом убиства Душка Јовановића Интерпол да истражи трагове ДНК-а

Од почетка године убијена 94 новинара у свијету
11/12/2023
Посттелевизијско доба и нова цензура
11/12/2023
Од почетка године убијена 94 новинара у свијету
11/12/2023
Посттелевизијско доба и нова цензура
11/12/2023

Комисија за праћење истрага о нападима на новинаре очекује од тужилаштва да им конкретно саопшти да ли се ДНК трагови, ствари и предмети у вези убиства Душка Јовановића од када су изузети до данас чувају на законом прописан начин и на мјесту без негативног утицаја спољних фактора. Комисија је слала и ургенције тужилаштву, а очекују и одговоре на захтјев да се поново провјере сви нађени ДНК трагови и да се поново утврди да ли су то стварно ти ДНК трагови који су изузети са тих предмета и мјеста догађаја. Наводи се да треба посебно провјерити оружје, муницију и возило из кога је пуцано на Јовановића.

Портал РТЦГ имао је увид у допуну извјештаја о раду полиције и тужилаштва у предмету убиства Душка Јовановића. Предлог о допуни предао је члан комисије, адвокат Небојша Асановић, и та његова иницијатива је прихваћена и комисија сада очекује одговоре од тужилаштва.

Иницијатива је веома важна, образложио је адвокат, јер су нека убиства на основу ДНК трагова у САД рјешавана и четири деценије након што су почињена.

Јовановић је убијен испред редакције “Дана” у Подгорици 2004. године, а до данас идентификовано је само једно лице, касније осуђено за саизвршилаштво. Налогодавци, организатори, али и директни починиоци остају непознати, међутим, пушка из које је пуцано, возило које су користили нападачи, али и други предмети, требало би да су и даље доступни истражним органима.

Према предлогу у који смо имали увид, имајући у виду како је текла истрага полиције, тужилаштва, у почетној фази поступка и судије за истрагу о атентату на Јовановића, треба испитати одређене сумње.

– С обзиром и на јавна поговарања и сумње шире јавности, и чак и стручног дијела јавности и стручњака разних профила, треба да се такве сумње отклоне или можда и потврде, а што се посебно односи на ДНК трагове изузете са предмета и мјеста догађаја, а све везано за предмет убиства Јовановића – наводи се у допунском предлогу.

Асановић је предложио комисији да од тужилаштва тражи да се провјери да ли су се ДНК трагови и ствари и предмети у вези убиства Јовановића од дана кад су изузети и даље до данас чували и да ли се чувају на законом прописаном начину и мјесту без негативног утицаја спољних фактора.

Комисија позвала тужилаштво: Траже ново вјештачење пушке и возила из којег је убијен Душко Јовановић

– Да се на стручан начин и од признатих стручњака или стручних организација, на стручан и законом прописани начин поново провјере сви нађени ДНК трагови на свим предметима и мјестима и да се поново утврде да ли су то стварно ти ДНК трагови који су изузети са тих предмета и мјеста догађаја, стварно припадају и ту мислим на име и презиме и све друге податке за свако лице на кога се односи сваки такав ДНК траг – наводи се у предлогу.

Опреза ради и да не буде сумње, указује адвокат, то не треба да раде стручна лица која су раније радили на идентификацији ДНК трагова, већ то треба да раде друга стручна лица.

– Да се посебно на све стручно познате и признате начине опет провјере сви ДНК трагови за које још не постоји сазнање коме припадају, дакле ДНК трагови за сада непознатих лица. С обзиром да се наука, техника и методологија и све везано за ДНК стално унапређује и усавршава, да се од признатих стручњака или организација које се са тим баве и ако је то могуће укључујући и оне најбоље, најстручније и најмодерније које се налазе у иностранству и за које је познато да су много напредовали (из САД и других), да се опет провјере сви предмети и ствари – наводи се у предлогу.

Када су провјере у питању, треба посебно провјерити оружје, муницију, укључујући и шанжер-оквир од пиштоља који је Јовановић пронашао у својој пошти, разна писмена, возило, али и све друго доступно и сачувано.

– И да се тако покушају наћи нови и до сада непознати ДНК трагови који могу припадати већ познатим лицима или можда за сада и непознатим лицима. Да нам се одговори када су посљедњи пут и то тачно датумски од надлежних органа Црне Горе ажурирани и провјеравани сви ДНК трагови који припадају за сада још неидентификованим или непознатим лицима и на који начин је то урађено – пише у предлогу.

Када су трагови у питању, указано је, важне су посебно провјере везано за припаднике организованих криминалних група, а посебно оних које су дјеловале у времену убиства Јовановића и то посебно оне које су регистроване или евидентиране да дјелују у Црној Гори, Србији, БиХ, Хрватској, Косову, Албанији и Италији.

– И да су такви ДНК трагови сигурно евидентирани у евиденцијама службама или органима тих држава, а преко Интерпола и других релевантних организација провјерити све друге познате регистре ДНК трагова или профила. Претходни услов свих провјера у вези ДНК трагова је тај да су се исти и предмети и ствари у вези истих чували и да се чувају на прописани начин и на прописаном мјесту без негативног утицаја спољних фактора – наводи се у предлогу.