Тужилаштво Црне Горе утврђује околности напада на екипу Н1

Синдикат медија: Власт не разумије новинаре!
08/09/2021
РТЦГ: Митар Ракчевић помоћник директора
14/09/2021
Синдикат медија: Власт не разумије новинаре!
08/09/2021
РТЦГ: Митар Ракчевић помоћник директора
14/09/2021

Тужилаштво Црне Горе врши увиђајне радње, а у вези са случајем напада на новинарску екипу Н1 током нереда на Цетињу

Из Тужилаштва су за Н1 потврдили да су у току предистражне радње којима ће се утврдити да ли постоје елементи кривичног дела која треба да се гоне по службеној дужности.

“Добили смо позив тужитељице, на шта ћемо се и одазвати”, казала је репортерка Н1 Александра Тољ Ружић.

Новинарска екипа Н1 два пута је нападнута приликом извештавања са демонстрација на Цетињу. Први напад догодио се приликом ливе преноса атмосфере путем Фацебоок странице Н1 Босна и Херцеговина. Снимана је атмосфера у центру Цетиња уочи устоличења митрополита Јоаникија.

Група младића, од којих су неки носили палице захтевали су од наше екипе да прекину снимање. На крају, када репортерка Тољ Ружић то није учинила, екипу су гађали чврстим предметом.

Други напад се догодио током јављања уживо за програм телевизије, путем вибера. Младићи који су раније гађали екипу су опколили новинарку, тражећи да избрише снимак и прекине снимање, што су на крају и учинили.

Након прекида снимања, инсистирали су на брисању снимака, упркос чињеници да ништа од тога није снимљено телефоном, већ да се уживо преносило. Један од њих полио је новинарку водом, прво из флаше, а потом и из кофе које су мештани поређали како би пролазници могли да испирају лице од сузавца којег је полиција бацала.

На крају, један од њих, особа која се на снимку највише види, стала је у Александрину одбрану, па спровела у кућу једне цетињске породице код које је екипа Н1 боравила све док полиција није дошла по њих и спровела их ван Цетиња.

Извор: УНС