Тужилаштво 11 година провјерава ко је и како Ђурановићима дао скоро милион из буџета

УНЦГ за “Прву”: Нека је Бог у помоћ Србији!
13/04/2022
Ранко Павићевић, члан УНЦГ: Ново тужилаштво велика нада
14/04/2022
УНЦГ за “Прву”: Нека је Бог у помоћ Србији!
13/04/2022
Ранко Павићевић, члан УНЦГ: Ново тужилаштво велика нада
14/04/2022

Влада је недавно одлучила да новцем грађана плати дугове за три приватне компаније – ТВ Вијести, Нову М и Прву ТВ. Издвојено је 200.000 еура, а оправдање Владе је пронађено у јавном интересу јер поменуте фирме, у којима ради велики број радника, наводно не би могле саме да сервисирају обавезе. Међутим, нова Влада је наставила са праксом бившег режима, који је, одабраним приватним предузећима уплаћивао износе на име дуговања до скоро 900.000 еура. Управо ово је разлог због којег ће, како сазнаје портал АДРИА, новом тужилаштву као један од приоритета бити да испита којим приватним фирмама и из ког разлога је додјељивана помоћ новцем грађана, од стицања независности до данас.

Поред најактуелнијег примјера додјеле државне помоћи, најзанимљивији је случај из 2011. године, када је Влада Игора Лукшића (тадашњег потпредсједника ДПС-а), опредјелила пет милиона еура за помоћ електронским медијима. Међу њима највише прашине је дигла помоћ од чак 880.000 еура подгоричком дистрибутеру штампе „Бега пресс“, власништву Тинке Ђурановић, супруге актуелног дирекора Побједе и предсједника Одбора директора компаније Липа медиа, која ускоро покреће нову ТВ у Црној Гори, Драшка Ђурановића. Уз Ђурановић, власнички удио је имао и њен брат Владимир Вујошевић. У вријеме додјеле помоћи фирма „Бега пресс“ је већ двије године била у стечају.

„Бега пресс“ је државну помоћ искористио да исплати 85 одсто дугова према дневним листовима Побједа, Вијести и Дан и недјељника Монитор. Компанија је била обавезна да свакодневно дистрибуира дневне новине, како из Црне Горе, тако и из региона. Та обавеза подразумијевала је и да предузеће Тинке Ђурановић исплаћује новинама зараду од продаје штампе, што „Бега пресс“ није чинио.

Да буде још занимљивије, приватна фирма „Бега пресс“ је од 2009. године у стечају, а дуг према повјериоцима је тада износио око три милиона еура. И поред ових информација, Влада ДПС-а је одлучила да уплати 880.000 еура на основу државне помоћи овој фирми. Рестурктуирања фирме није било и она је, сходно подацима ЦРПС-а, обрисана 2017. године.

Прије 11 година, Покрет за промјене је неколико дана након уплате државне помоћи поднио кривичну пријаву тужилаштву, обавијестио делегацију ЕУ, о како су тврдили, незаконитој државној помоћи и фаворизовању приватне фирме „Бега пресс“. Врховно државно тужилаштво је формирало предмет у вези истражних радњи и послало га Основном државном тужилаштву, али до данас епилог је остао непознат. Предмет је стајао у фиоци више од 10 година.

Исто тако, ни Државна ревизорска институција никада није обавила ревизију државне помоћи.

Једино се огласила Комисија за контролу државне помоћи која у извјештају за 2011. годину указала да је помоћ „Бега пресс-у“ била „мање успјешна“.

„Средства су првенствено додијељена издавачима (85 одсто) па се успјешност додијељене помоћи у ствари огледа у смањивању проблема издавача. Очигледно је да су средства код издавача употријебљена за санирање њихових проблема“, пише у извјештају комисије.

„Бега пресс“, готово сигурно, није једина фирма којој је додијељана на овај начин помоћ, због чега ће Тужилаштво и морати да испита да ли у случајевима државне помоћи приватним фирмама од 2006. године до данас има кривичне одговорности.

Извор: Адриа