Убиства и нестанци новинара на Косову и Метохији: Злочини о којима сви ћуте!

Удружење новинара Србије (УНС) уручило годишње награде најбољим новинарима
21/12/2020
Иако су га заслужили у РТЦГ-у не би грчки сценарио: Одбрана самоодабраних!
24/12/2020
Удружење новинара Србије (УНС) уручило годишње награде најбољим новинарима
21/12/2020
Иако су га заслужили у РТЦГ-у не би грчки сценарио: Одбрана самоодабраних!
24/12/2020

Од 1998. до 2005. године на Косову и Метохији убијено је и нестало 17 српских и албанских новинара и медијских радника, само због тога што су били на новинарском задатку. О томе ћуте привремене институције у Приштини, УНМИК, КФОР, међународна заједница, истражни органи и судови. Саговорници РТС-а су песимистични по питању расветљавања злочина и наводе да највише боли то што ниједна међународна мисија на КиМ до сада није дала ниједан одговор.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, који је пре рата био на челу Косовског округа, рекао је да треба истаћи да су Срби, који су били новинари на задатку, страдали од такозване Ослободилачке војске Косова.

-Део њих је страдао пре 10. јуна 1999. године, део њих је киднапован или убијен после доласка међународне мисије. То је оно што треба истицати стално, казао је Одаловић током гостовања у емисији Упитник на РТС-у.

Напоменуо је да је у време када су подигнуте оптужнице против Рамуша Харадинаја, Фатмира Љимаја и других требало да буду третирани и злочини који су почињени према новинарима. Одаловић је казао да највише боли што ниједна међународна мисија која је била на Косову и Метохији није дала одговор на питања о убиствима и нестанцима новинара.

Председница Суда части Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић рекла је да се тек од скора зна да је 17 новинара убијено и нестало и да их нико до сада није пребројао.

-Једини разлог што ми то знамо што је члан Управе УНС-а Јелена Петковић то истраживала и она нам је направила то. Нико није знао за то колико је њих. Ми смо до скора, када сам ја била председница УНС-а, а то време је давно прошло, пре четири године, ми смо објављивали да је 14 новинара убијено или нестало, казала је Смајловићева и истакла да се нико тиме није бавио раније.

Навела је да “нико никада није питао Косово шта се догодило са тим новинарима”.

Љиљана Смајловић је навела да јој се чини да су власти у Приштини мезимче међународне заједнице и да је Јан Брату, који се сада налази на челу ОЕБС-а у Београду, једини међународни чиновник који је рекао да се злочини морају испитати, због чега је постао омражен на КиМ.

Адвокат Бранислав Тапушковић је навео да се боји да ће се једино у телевизијским емисијама, попут вечерашњег издања Упитника, говорити о злочинима над новинарима и да ниједан злочин неће бити расветљен. Додао је да је имао увид у оптужницу које су подигнуте против припадника ОВК пред Специјализованим већем у Хагу и да у њима нема ни трага од убистава о новинара, али ни од других злочина.

-Ја просто не знам чему ће да послужи тај суд, навео је Тапушковић и додао да поступци који ће се водити тамо неће бити ни близу онима који су се водили пред Хашким трибуналом.

Напоменуо је да то није међународни суд, већ, како је рекао, хермафродитска установа, по прописима привремених институција у Приштини.

-Он има неку међународну карактеристику, зато што је избачен на територију једне стране државе и што то суде стране судије. Ја сам сигуран да ће та иницијатива коју је Тачи покренуо, а покренули су је и многи други функционери Косова, сасвим сигурно до краја тог суда, а можда и много брже, довести у питање постојање тог трибунала, истакао је Тапушковић.

Према његовим речима, оптужницом су обухваћени догађаји од 5. марта 1998. до септембра 1999. године, иако се у оптужници наводи историјска позадина која је претходила тим догађајима.

-Ја сам песимиста у односу на ствари које се тичу рада тога суда и резултата тога суда. Дај Боже да дочекамо једну једину пресуду, рекао је Бранислав Тапушковић.

Извор: РТС