Убиство Душка Јовановића држави камен о врату

Слобода медија: Илузија стара 350 година!
21/09/2022
Захтјев: Покренути све истраге напада на новинаре
23/09/2022
Слобода медија: Илузија стара 350 година!
21/09/2022
Захтјев: Покренути све истраге напада на новинаре
23/09/2022

Напад на медије је напад на демократију и државу, казао је данас на сједници Владе Црне Горе Зоран Миљанић, министар без портфеља који је задужен да спроводи политику у области борбе против корупције.

Он је то казао током расправе о Извјештају о раду Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убиства новинара и напада на имовину медија, за период од 10. фебруара 2022. до 23. јуна 2022.

“Сви медији морају бити равноправни, а напади на њих једнако третирани. Нажалост, у посљедњих 20-так година, свједоци смо низа напада на новинаре, а неки су завршени трагично, попут смрти главног и одговорног уредника Дана Душка Јовановића, напад на истраживачку новинарку Оливеру Лакић”, прецизирао је Миљанић.

Истиче да је од 2021, када је формиран нови састав Комисија, уочен недостатак – чланови нијесу добро сарађивали са тужилаштвом и онима који су радили на расвјетљавању ових кривичних дјела.

“Зато те институције сада имају свог предстваника у Комисији. У посљедње двије године, велики број случајева је са правним епилогом – случај Милке Тадић Мијовић, Есада Кочана, Сеада Садиковића… Посебна група чешља убиство Душка Јовановића, тражи ко је током истраге омануо. Обратили смо се за помоћ Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама (САД), да нам омогуће сарадњу са њиховим стручњацима. Ти случајеви, а посебно случај убиства Јовановића, је држави камен око врата”, поручио је Миљанић.

Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић је казао да држава мора стати у одбрану свим новинарима и медијима без обзира на то колико је неко сагласан или није са уређивачком политиком.

Министар одбране Рашко Коњевић сматра да би требало упутити апел за нултом толеранцијом и вербалних напада на медије.

“Подржавајући све оно што ради Комисија, као Влада треба да осудимо и све вербалне нападе према медијима. Знамо да је у процесу интеграција важно да обезбиједимо слободу медија, а да политичари ни на вербалан начин доводе у питање право медија да у друштву остварују своју функцију. Другарски ће колега Ђуровић да помогне, зна он како”, казао је Коњевић.

Потпредсједник Владе Владимир Јоковић става је да се “мора и демантовати оно што није истина”.

Министар спорта Василије Лалошевић казао је да “нема слободе медија, људских права без проналаска налогодаваца и извршилаца убиства Душка Јовановића”.

Осврнуо се на то да напади на Младена Стојовића и Туфика Софтића још нијесу ријешени.