Убиство Душка Јовановића: Тужитељка позвала Абазовића да саопшти сазнања о умијешаности Лазовића

Савјет РТЦГ вез кворума: Избор за омбдусмана одложен
11/06/2024
Дритан Абазовић саслушан у предмету убиства Душка Јовановића: Тајне агенте су сви помињали
12/06/2024
Савјет РТЦГ вез кворума: Избор за омбдусмана одложен
11/06/2024
Дритан Абазовић саслушан у предмету убиства Душка Јовановића: Тајне агенте су сви помињали
12/06/2024

epa09915196 Montenegro's Prime Minister Dritan Abazovic during the taking of the solemn oath to members of parliament in Cetinje, Montenegro, 28 April 2022. After ousting a conservative government in February 2022, the lawmakers agreed on a minority government led by Dritan Abazovic. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Виша државна тужитељка Данка Ивановић Ђерић позвала је Дритана Абазовића да изнесе своја сазнања о умијешаности Зорана Лазовића у ликвидацији главног и одговорног уредника Дана Душка Јовановића, сазнаје портал Дан.
Подсјећамо да је Абазовића раније позвао Тужилаштво да саслуша Лазовића у вези убиства Јовановића.

– Позивам надлежног тужиоца у случају убиства Душка Јовановића да саслуша Зорана Лазовића у вези са тим- истакао је раније Дритан Абазовић, бивши премијер и лидер Грађанског покрета УРА, додајући да је веома захвалан што се промијенила тужитељка који је надлежна за ово дјело.

Абазовић је том приликом додао да,,одговорно тврди да ће откривање и процесуирање убица Душка Јовановића и његових налогодаваца покренути политички земљотрес у Црној Гори и многе ствари које су се десиле непосредно прије и послије тог немилог догађаја биће много јасније за надлежне органе”, наводећи да државним органима стоји на располагању уколико може бити од користи.

Абазовић је казао да је ово убиство главног и одговорног уредника листа “Дан” највећи тег око врата правде у Црној Гори.

-Тврдим да је рјешење убиства Душка Јовановића једино могуће у проналаску људи који би могли бити свједоци-сарадници, а један од потенцијалних је и једна особа која је тренутно у УИКС-у у Спужу – истакао је Абазовић током синоћњег интервјуа у емисији “Контроверза” на Адриа ТВ, додајући да би рјешавање случаја убиства Душка Јовановића освијетлило истину и у неким другим случајевима гдје су убијена нека друга лица.

Из Врховног државног тужилаштва и из Вишег државног тужилаштва у Подгорици за Дан су саопштили да ће интензивирање истраге о убиству Душка Јовановића бити њихов приоритет и у наредном периоду.

Функцију врховног државног тужиоца у вријеме убиства Јовановића обављала је Весна Меденица, за коју је тадашњи начелник ЦБ Подгорица Милан Вујановић прије неколико година изјавио да је опструирала истрагу. Након ње, ВДТ је годинама био Ивица Станковић, а затим је за вршиоца дужности ВДТ-а именован Дражен Бурић. Потом је за в.д. ВДТ-а иазабрана Татјана Беговић, а након ње Маја Јовановић, да би у децембру прошле године за врховног државног тужиоца био именован Милорад Марковић. Од убиства Јовановића у Црној Гори се промијенило осам влада, на чијем челу су се током три деценије смјењивали Мило Ђукановић, Филип Вујановић, Душко Марковић, Игор Лукшић, Жарко Штурановић… Након што је у августу 2020. ДПС изгубио власт, три премијера су обећала помаке у истрази о убиству првог човјека “Дана” – Здравко Кривокапић, Дритан Абазовић и Милојко Спајић. Резултата, нажалост још нема, али има политичке трговине и обећања која се из године у годину понављају.