Убиство Душка Јовановића у годишњем списку неријешених случајева

АЕМ истраживање: Сви гледају ТВ, највише информација од регионалних медија
06/03/2023
Репортери без граница: За 8. март иза решетака 73 новинарки
08/03/2023
АЕМ истраживање: Сви гледају ТВ, највише информација од регионалних медија
06/03/2023
Репортери без граница: За 8. март иза решетака 73 новинарки
08/03/2023

Убиство главног и одговорног уредника Дана Душка Јовановића налази се на списку неријешених случајева убистава и напада на новинаре наведених на Платформи о некажњавању за убиства новинара.

Ријеч је о годишњем извјештају страна партнерских организација Платформи Савјета Европе који промовише заштиту и безбједност новинара.

У Извјештају се апострофира и утицај рата у Украјини на безбједност новинара.

“У 2022. години, откако је Русија покренула агресију на Украјину, најмање 12 новинара и медијских радника је убијено, а 21 повријеђен док су обављали своје професионалне дужности. Рат се догодио у контексту континуиране деградације слободе штампе широм Европе, уз значајно повећање броја новинара у притвору. То је према годишњем извјештају партнерских организација Платформе Савјета Европе за промовисање заштите новинарства и безбједности новинара за 2023”, наводи се у Извјештају.

Објављен под насловом „Рат у Европи и борба за право на извјештавање“, извештај истражује главне пријетње слободи медија у Европи и упућује препоруке Савјету Европе, Европској унији и државама чланицама о акцијама потребним за побољшање ситуација.

“Током 2022. године, платформа је објавила 289 упозорења о озбиљним пријетњама или нападима на слободу медија у 37 држава, при чему су новинари били убијани, затварани, нападнути, правно узнемиравани и подвргнути кампањама клеветања. Овај број укључује упозорења која се тичу Русије пошто су партнерске организације одлучиле да наставе да прате стање слободе медија и нападе на новинаре након њеног избацивања из Савјета Европе у марту 2022.”, наводи се у извјештају.

Поздрављајући објављивање извјештаја, генерална секретарка Марија Пејчиновић Бурић је рекла: „Последњих година смо видели забрињавајући пораст напада и претњи на новинаре. Многи новинари су показали храброст, а други су платили животом за право да извјештавају о агресији Русије на Украјину. Чињеница да многи од ових напада остају некажњени, угрожава саму основу наших друштава. Позивам државе чланице да ово питање схвате озбиљно и да у потпуности поштују и штите права новинара, обезбиједе њихову безбједност, заштите своје изворе и спријече цензуру и друге облике мијешања у њихов рад.

Извор: ртцг