Угашене “Дневне новине”, 30 новинара на улици

Ове године убијено 45 новинара
31/12/2021
Председник Општине Бујановац забрањује “Бујановачким” да прате седнице Већа
03/01/2022
Ове године убијено 45 новинара
31/12/2021
Председник Општине Бујановац забрањује “Бујановачким” да прате седнице Већа
03/01/2022

Гашењем штампаног издања Дневних новина, које је објављено данас, око 30 новинара/ки и медијских радника/ца остаје
без посла, што је још једна потврда лошег и несигурног положаја запослених у црногорским медијима, саопштено је из Синдиката медија.

Из те радничке организације, казали су да је почетком децембра власник Дневних новина саопштио запосленима да њихов радни однос траје до краја мјесеца, након чега фирма иде у стечај.

Синдикат медија је, како су рекли, више пута указивао да новинари и новинарке и други медијски радници/це раде у несигурним условима, да немају основне услове за рад и да често раде и прековремено за плату
која је недостојна њихове улоге у друштву. Наводи се да је то потврдило и недавно Истраживање о социо-економском
положају медијских радника у Црној Гори, које је показало да чак 38 одсто новинара/ки ради за плату мању од просјечне у држави.

Указује се да је Истраживање показало и да, они који су одговорили да раде прековремено, у чак 69 одсто случајева за тај рад нијесу додатно плаћени.

“Синдикално организовање један је од најбољих начина борбе за боље услове рада, стога охрабрујемо запослене у медијима да нам се преко синдикалних организација на нивоу послодавца и индивидуално прикључе, како бисмо заједнички радили на стварању боље медијске слике у Црној Гори”, каже се у саопштењу.

Из Синдиката су апеловали на власнике медија да, прије уласка у медијски бизнис, озбиљније анализирају економску оправданост тог подухвата и да се не воде само уским интересима, јер својом одлуком могу негативно утицати на животе људи и њихових породица.