Уговори са “Новом Побједом” и Институтом за медије под лупом инспекције

УНЦГ: Осуђујемо однос директора и уредника “Срне” према дописнику из Црне Горе
10/05/2023
И то се може: Раде Војводић привремени шеф Градске РТВ у петом мандату
11/05/2023
УНЦГ: Осуђујемо однос директора и уредника “Срне” према дописнику из Црне Горе
10/05/2023
И то се може: Раде Војводић привремени шеф Градске РТВ у петом мандату
11/05/2023

Министарство финансија и Управа за државну имовину и катастар провјеравају како је компанији “Нова Побједа” уступљен ексклузивни простор у државном објекту у Подгорици, као и на који начин је потписан уговор којим је државна имовина уступљена Институту за медије Црне Горе. Државни органи су покренули поступак ради утврђивања свих околности, потврђено је нашем порталу, али више детаља засад није познато. На наше упите докле се стигло са провјерама, није одговорено.

Поступак провјерила покренула је Дирекција за инспекцијски надзор над државном имовином, која дјелује у оквиру Министарства финасија.

Да компанија “Нова Побједа” користи незаконито већ скоро осам година простор у државној згради у Булевару револуције 15 у Подгорици, захваљујући одлуци ранијег руководства Управе за имовину. Портал РТЦГ објавио је то крајем марта. Простор гдје се, између осталог, налази та штампарија овог листа дат је фирми “Нова Побједа” 2015. године без накнаде, без закључка Владе и непосредно, што су нам потврдили тада у Управи за државну имовину и катастар. Тај простор “Нова Побједа” користи и данас, скоро осам година касније, а плаћа само трошкове текућег одржавања иако се ради о ексклузивној локацији. За то вријеме, држава троши милионе на закуп простора за потребе својих институција.

Овакав уговор Владе и “Нове Побједе” изазива и озбиљне сумње да се ради о кршењу Закона о државној имовини, јер је давање државне имовине без накнаде једино предвиђено између Владе Црне Горе и општина.

Уговор је потписао ранији директор Управе за имовину Блажо Шарановић, који у марту, а није касније, није одговорио на питања нашег портала о детаљима тог правног посла. Нијесу само приватне фирме корисници државне имовине без накнаде, она је у неким случајевима уступана и невладиним организацијама.

Посебно је занимљив примјер имовине државе на адреси Светог Петра Цетињског 9, у самом центру Главног града. Ту су, између осталог, смјештени Феријални савез Црне Горе и Институт за медије Црне Горе (ИМЦГ). Из Института за медије су казали у марту да је уговор потписан 2012. године.

“Што се тиче вашег питања, ИМЦГ користи просторије на основу уговора из 2012. године. Мјесечна накнада износи 330 еура и она је у складу с уговором компензована за уступање просторија ИМЦГ за организовање обука владиним службама за односе с јавношћу и давања услуга истраживања јавног мњења за потребе Владе Црне Горе”, писало је у одговорима из Института на наша питања.

Министарство европских послова (МЕП) упозорило је раније Владу да штампарија “Побједе” у старој згради “Побједе” у Подгорици изазива потенцијалну опасност од потпуног колапса електро-инсталација у згради и пожара. Зато је затражена реакција Владе.

У Министарству европских послова озбиљно су забринути због стања сигурности у објекту у коме се налази “Побједина” штампарија. Како се наводи у Информацији МЕП-а достављеној Влади, у старој згради “Побједе” и сада је смјештена штампарија “Побједе”, која пријети здрављу запослених.

Министарство европских послова (раније Канцеларија за европске интеграције) се од 2017. године налази у старој згради дневног листа “Побједа”, у Булевару револуције 15 у Подгорици. У згради су, осим Министарства, смјештена и два сектора Генералног секретаријата Владе и то Сектор за стратешко планирање и координацију политика Владе и Сектор за информисање јавности о Европској унији и процесу приступања ЕУ, као и дио служби дневног листа “Побједа” са штампаријом и државне компаније Монтенегро Бонус.

Трагом ове информације, обратили смо се Управи за катастар и државну имовину питањима о коришћењу овог простора, одакле су нам одговорили да је компанији “Нова Побједа доо” простор дат у закуп, без накнаде, а притом није закључен по неком Закључком Владе Црне Горе и закључен је непосредно.

Из Управе за државну имовину и катастар тврде да уговор о закупу предметних простора није потписан по неком Закључку Владе Црне Горе. А уз то је закључен и непосредно.

“Сходно мишљењу Министаства финансија из 2020.године, а које је достављено некадашњој Управи за имовину, не пропознаје се могућност давања на коришћење без накнаде државне имовине невладним организацијама, нити физичким или правним лицима. Таква могућност давања државне имовине без накнаде је једино предвиђена између Владе Црне Горе и Општина (члан 33 и 35 Закона о државној имовини). Такође Закон о државној имовини не препознаје ни критеријуме на основу којих би се могла државна имовина дати на коришћење без накнаде”, појаснили су из Управе за имовину.

Наведеном мишљењу, истичу, иде у прилог исход инспекцијског надзора Дирекције за инспекцијски надзор над државном имовином.

“Који је био крајем 2022.године, и указано је Управи за катастар и државну имовину да мора отклонити неправилности које се односе на давање на коришћење државне имовине без накнаде из претходног периода, а у складу са Законом о државној имовини”, саопштили су из ове управе.

Новац из државног буџета за куповину некретнина и закуп пословног простора од 2016. године до 2019. године (у вријеме док је важио уговор о закупу објекта за потребе “Нове Побједе”) према подацима МАНС-а у износу од 9,5 милиона слили су се углавном на рачуне компанија Челебић, Цијевна комерц, Бемакс и ББ солар.

У неким случајевима држава је папрено плаћала закуп за потребе неких државних институција појединицима одвећ познатим у бизнису или политици. Од тога је годинама добро приходовао бизнисмен Ацо Ђукановић. Својевремено је изнајмио Влади преко 1.000 квадратних метара у Улици Краља Николе два, гдје су биле смјешетене државне институције Завод за метрологију и Агенција за заштиту личних података. Уз то је утврђено да је својевремено Завод за метрологију Ђукановићу плаћао 10.700 еура мјесечно за закуп пословног простора.

За закуп објеката и пословног простора Управа за имовину 2018. године потрошила је чак 4,7 милиона еура, а због чињенице да нема сређеног регистра државне имовине, јавности је недвољно познат податак колико некретнина је у власништву државе.

извор: ртцг