Удружење новинара Србије: Забрана РТ у Немачкој — немушта цензура

Ин мемориам: Преминула новинарка РТЦГ-а Јелена Павлићевић
03/02/2022
Удружење новинара Црне Горе: Осуђујемо ванмедијске притиске на Радио Јадран
07/02/2022
Ин мемориам: Преминула новинарка РТЦГ-а Јелена Павлићевић
03/02/2022
Удружење новинара Црне Горе: Осуђујемо ванмедијске притиске на Радио Јадран
07/02/2022

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић сматра да је образложење немачког медијског регулатора о забрани емитовања програма телевизије РТ ДЕ немушто и цензорско

„Комисија за регистрацију и надзор званично је 1. фебруара забранила организацију и емитовање програма РТ ДЕ у Немачкој, јер за то не постоји потребно одобрење у складу са законом о медијима“, наводи се у саопштењу.

Немушто саопштење немачког регулатора

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије, каже за Спутњик да је образложење немачког регулатора о забрани емитовања програма телевизије РТ ДЕ немушто. Према његовим речима, већина европских земаља ратификовала је конвенције о прекограничној телевизији, што значи да је такво емитовање програма могуће из других земаља.

Нема оправдања за забрану

Уз подсећање да је једно такво емитовање недавно одобрио српски РЕМ за програм РТ за немачко тржиште, Брајовић истиче да се програм РТ свугде у свету прави по стандардима који су прихватљиви.

„Свако онемогућавање нечега што је прихватљиво, без обзира на становишта уређивачке политике или политике земље на чијој се територији то емитује, свакако није оправдање за забрану. И зато сам рекао да је то образложење немушто, јер се из њега не може закључити да је на било који начин програм РТ имао неприхватљив садржај са становишта ових принципа — говора мржње, позива на било какво насиље и томе слично“, сматра генерални секретар УНС-а.

Цензура

Поред сателитског емитовања, немачки регулатор је затражио да се прекине емитовање програма на порталу, путем мобилних апликација и смарт ТВ апликација РТ њуз. Истовремено, немачка страна сматра да телевизија не може да тражи издавање других дозвола које су на снази у ЕУ.

Према Брајовићу, навод да РТ ДЕ не може тражити издавање других дозвола које су на снази у ЕУ звучи цензорски, јер ако постоје могућности да се добију дозволе за емитовање у земљама ЕУ, укључујући и прекограничне, нико не би имао право да то неком унапред забрањује.