Удружење новинара Србије (УНС) уручило годишње награде најбољим новинарима

Саопштење УНЦГ: Поздрављамо одбацивање пријава против Раичевића и Живковића!
21/12/2020
Убиства и нестанци новинара на Косову и Метохији: Злочини о којима сви ћуте!
22/12/2020
Саопштење УНЦГ: Поздрављамо одбацивање пријава против Раичевића и Живковића!
21/12/2020
Убиства и нестанци новинара на Косову и Метохији: Злочини о којима сви ћуте!
22/12/2020

Удружење новинара Србије (УНС) уручило је данас, на свој 139. рођендан, годишње награде најбољим новинарима.

Награда „Александар Тијанић“ уручена новинарки Н1 Јелени Зорић, награда „Богдан Тирнанић“ колумнисти „Вечерњих новости“ Филипу Родићу, док је награда за животно дело припала Драгутину Бацку Грегорићу. Новинарки телевизије Н1 Јелени Зорић уручена је награда за борбеност у новинарском изражавању и оригиналан новинарски потез „Александар Тијанић“.

„Када сам сазнала да сам овогодишња добитница награде, осетила сам део буре са којом је Александар Тијанић живео и у којој је стварао, буре коју је неретко и сам изазивао“, рекла је на уручењу Зорићева, која је истакла да је време у ком живимо – дубоко политички поларизовано, тешко за све, а посебно новинаре.

Награда „Александар Тијанић“ Јелени Зорић Награда „Александар Тијанић“ Јелени Зорић
„Једни стрепе од данашњице – трпе да их у највишем представничком телу земље, у Скупштини, називају страним плаћеницима и домаћим издајницима. Други пак стрепе од сутрашњице и промене власти – питају се шта ће бити са њиховим каријерама, егзистенцијом. Ни једно, ни друго није нормално. И једно и друго је дубока срамота професије“, навела је она.

У образложењу награде наводи се да је репортерским јављањем са јулских протеста испред Скупштине Србије, новинарка Зорић направила велики искорак у извештавању са лица места о бурним уличним догађајима. Она је потврдила речи Александра Тијанића да „без интегритета нема личности. Без личности нема грађанске храбрости и одговорности. Без грађанске храбрости и одговорности, нема демократије“.

Награда за животно дело додељена је новинару Драгутину Бацку Грегорићу, који је новинарством почео да се бави шездесетих година прошлог века у листу „Београдска недеља“, из кога су потекла многа позната београдска новинарска имена. После укидања листа, радио је у „Илустрованој политици“ а после девет година прелази у часопис „Вива“, посвећен медицини, на место главног и одговорног уредника.

„Углед ‘Виве’ је растао и објављивањем емисија о најновијим догађајима медицине не само код нас, већ и у свету које је припремао и водио Бацко на телевизији ‘Политика’ у ударним терминима“, стоји у предлогу за награду, у којем се додаје да Грегорић 2003. године, када је телевизија „Политика“ престала да се емитује, прелази на телевизију СОС, у којој ради до данас.

Награда за животно дело Драгутину Бацку Грегорићу Награда за животно дело Драгутину Бацку Грегорићу
У име Грегорића награда је уручена колеги Бојану Ђокићу, који је пренео речи захвалности новинара. „Дужан сам да споменем да част припада и мојим учитељима, старијим колегама крај којих сам стасавао, они који су ми несебично помагали када је требало. Њихова прва лекција била је да новинарство није професија, већ стил живота“, прочитане су речи Грегорића.

Награда „Богдан Тирнанић“ за коментар/колумну уручена је Филипу Родићу, колумнисти „Вечерњих новости“ и помоћнику главног уредника недељника „Печат“. Према мишљењу жирија „Филип гледа на свет из домаћег угла, из позиције човека који види да није све црно-бело и да не треба пристати на поларизацију и поделе по којим су све велике силе у праву, а сви српски интереси нелегитимни и неспојиви са владајућом идеологијом либералне демократије“.

Награда „Богдан Тирнанић“ Филипу Родићу Награда „Богдан Тирнанић“ Филипу Родићу
Родић је рекао да је још као релативно млад схватио да су „честитост и образ најважније ствари“ у животу, до којих држи „свим силама“ и када пише. „Неком се то допада, некоме не, али сваку реч коју сам написао – написао сам из срца“, навео је колумниста „Вечерњих новости“.

Он је додао да се често „стаје у заштиту новинара који се називају домаћим издајницима и страним плаћеницима“. „Не треба да заборавимо и оне које најчешће без разлога један део друштва назива фашистима, сексистима, женомрсцима. Такви нажалост више страдају него ови други. У знак помирења треба имати обзир и према њима“, навео је Родић.

Дописници листа „Данас“ из Ниша Зорици Миладиновић уручена је награда „Лаза Костић“ за вест. Новинарка је ове године, навео је у образложењу жири, „професионално, свеобухватно и пожртвовано извештавала о епидемији коронавируса на југу земље“.

Награда „Лаза Костић“ за вест Зорици Миладиновић Награда „Лаза Костић“ за вест Зорици Миладиновић
„Трудим се годинама уназад да се бавим истраживачким новинарством, али није грешка. Вест је на почетку сваког истраживачког текста – још тачније истраживачки текст је вест који је написан на најбољи могући начин“, рекла је добитница награде за вест Миладиновићева, која је путем скајпа присуствовала уручењу.

Награда „Лаза Костић“ за извештај уручена је новинаркама Радио-телевизије Србије (РТС) Ани Стаменковић и Ивани Божовић. У образложењу жири је навео да су „у изобиљу дезинформација на друштвеним мрежама Ана и Ивана грађанима преносила прецизне и за здравља пресудно битне информације“.

Награда „Лаза Костић“ за извештај Ани Стаменковић и Ивани Божовић Награда „Лаза Костић“ за извештај Ани Стаменковић и Ивани Божовић
„Желим колегама да буду здрави, успешни и да извештавамо како смо победили корону“, навела је Божовићева, док је Стаменковићева рекла да морамо да будемо уједињени и одговорни како бисмо победили вирус.

Дописници „Вечерњих новости“ из Ниша Јелени Ћосин уручена је награда „Лаза Костић“ за новинску репортажу „Крваве српске кошуље још на Кошарама“. У предлогу за награду наводи се да је репортажи претходио подвиг ове новинарке, која је захваљујући својим новинарским контактима, успела да стигне до карауле Кошаре што је, пре ње, од 1999. године, само једном колеги пошло за руком.

Награда „Лаза Костић“ за репортажу Јелени Ћосин Награда „Лаза Костић“ за репортажу Јелени Ћосин
„Професионални изазов за мене је био отићи и забележити како то изгледа после двадесет година. Кад ме питају да ли је постојао страх – само страх да ми се не одузме тамо што сам забележила“, рекла је новинарка Ћосин.

Карикатуристи НИН-а Југославу Влаховићу уручена је награда „Лаза Костић“ у категорији карикатура и новинарска сатира, који је истакао да није типични карикатуриста.

Награда „Лаза Костић“ за карикатуру Југославу Влаховићу Награда „Лаза Костић“ за карикатуру Југославу Влаховићу
„Украшао вам сам текстове у НИН-у на свој начин. Држао сам се увек светог тројства, јединства, како сам назвао – текст, наслов и илустрација“, навео је Влаховић.

Главном и одговорном уреднику „Сремских новина“ Живану Неговановићу, који је последњу деценију уредник овог регионалног недељника из Сремске Митровице, припала је награда за уређивање „Димитрије Давидовић”. Награда ће бити накнадно уручена.

„Откако је у ‘Сремским новинама’ – а тај лист управо обележава 60 година постојања – Живан Неговановић са веома малом екипом новинара и сарадника прави производ за пример, а осим основног издања уређује још пет додатака за подручје града Сремске Митровице, као и неколико посебних издања из области привреде, спорта, културе…“, навео је жири.

Специјалнија признања УНС-а уручена су новинару РТС-а Стевану Костићу и дописнику Спутњика из Подгорице Небојши Поповићу. Костић је награђен за емисију о Благоју Јововићу која је приказана у магазину „Око“, а Поповић за извештавање у протеклој години о литијама у Црној Гори.

Говорећи о почетницима у новинарској професији Стеван Костић рекао је да данас имамо две групе младих новинара – они код којих претеже знање у односу на самопоуздање и обрнуто.

Специјално признање УНС-а Стевану Костићу Специјално признање УНС-а Стевану Костићу
„Амбиција младог новинара је нормална и природна. Проблем је како каналишу ту амбицију. Поједини млади новинари немају страх за јавно изговорену реч“, рекао је Костић, који се захвалио екипи магазина Око.

Дописник Спутњика из Подгорице Небојша Поповић рекао је да ову награду доживљава тако да је јавност у Србији схватила колико су биле важне литије и одбрана светиња у Црној Гори. „Било ми је физички напорно, али ми није било тешко јер сам знао да постоји виши циљ“, рекао је Поповић, који се захвалио колегама из Спутњика Србије.

Специјално признање УНС-а Небојши Поповићу Специјално признање УНС-а Небојши Поповићу
„Златна повеља“ за дугогодишњи рад и допринос новинарству и развој новинарске организације постхумно је додељена једном од оснивача и власника и дугогодишњем директору листа „Данас“ Душану Митровићу, који је више од две деценије био заслужан за пословање и развој овог дневника.

Златну повељу УНС-а преузео је син Душана Митровића, Бојан Митровић Златну повељу УНС-а преузео је син Душана Митровића, Бојан Митровић
„Он је од ‘Данаса’ направио прави ‘економски феномен’, имајући у виду да лист никад није подлегао општем тренду сензационализма који повећава тираж других медија“, навео је жири. Награда је уручена Бојану Митровићу, који се захвалио у име своје породице и име редакције „Данаса“.

Награду „Лаза Костић“ у категорији фотографија и телевизијски снимак добио је фоторепортер Ројтерса Марко Ђурица за серију овогодишњих фотографија са нарочитим освртом на приказ пандемије у Србији. Ђурица је, и према мишљењу жирија, информативан, препознатљив по актуелности и свеприсутности, али и по томе што су његове фотографије неке од најилустративнијих описа Србије и живота у њој. Награда ће бити накнадно уручена.

Плакете за пет деценија чланства у УНС-у припале су Оливери и Николи Панић.