УНС: Живојин Ракочевић изабран за члана Словенске академије књижевности и уметности!

Суд: Савјет РТЦГ незаконито именовао директора
09/01/2023
Рејтинг сопственог програма: РТЦГ прва, РТНК друга
15/01/2023
Суд: Савјет РТЦГ незаконито именовао директора
09/01/2023
Рејтинг сопственог програма: РТЦГ прва, РТНК друга
15/01/2023
Управни одбор Словенске академије књижевности и уметности одлучио је да у чланство ове институције прими књижевника Живојина Ракочевића.

Академија са седиштем у бугарском граду Варна, организација књижевника и уметника која окупља ствараоце на словенским језицима, изабрала је нове чланове крајем прошле и почетком ове године, а председница Словенске академије књижевности и уметности Елка Њаголова је саопштила имена и изјавила:

„Радујемо се сваком од њих! Они су из различитих језика, из различитих генерација. Међу њима има мудрих стараца, има и млађих – у њима су нам очи“.

Из Србије је ове године у Академију примљен и Енес Халиловић, познати књижевник из Новог Пазара, а са српског говорног подручја чланови су били митрополит Амфилохије, академик Миодраг Павловић и режисер Емир Кустурица.

Живојин Ракочевић, рођен 1973. године у Морачи. Живео у Приштини, а после рата 1999. са породицом се настанио у Грачаници. Објавио је пет књига поезије, две књиге публицистике, објављује научне радове, активно се бави новинарством и пише за Политику, поезија му је превођена на многе језике. Добитник је бројних значајних награда из области књижевности и новинарства.

Председник је Удружења новинара Србије и директор Дома културе „Грачаница“ у Грачаници.