УНС: Задржавање екипе РТС-а на Јарињу удар на слободу штампе

Хљеб њихов НВО-овски: Зашто о јавном сервису нико не пита новинаре?
17/02/2021
Прва награда за причу о Ромима Жељки Мирковић
19/02/2021
Хљеб њихов НВО-овски: Зашто о јавном сервису нико не пита новинаре?
17/02/2021
Прва награда за причу о Ромима Жељки Мирковић
19/02/2021

Удружење новинара Србије (УНС) и његов огранак Друштво новинара Косова и Метохије протестују што екипи емисије „Право на сутра“ Радио-телевизије Србије (РТС) косовска полиција и даље не дозвољава да уђе на територију покрајине и сматрају да су слобода кретања и слобода говора основна људска права која се не смеју ограничавати административним мерама.

Уредница емисије „Право на сутра“ Светлана Вукмировић потврдила је за УНС-а да се екипа РТС-а на административном прелазу Јариње налази од јуче у подне, од када не могу да уђу на Косово у Метохију, те да им је косовска полиција рекла да чека одговор из министарства иностраних послова у Приштини. Новинарку Светлану Вукмировић косовски полицајци дуже од две године спречавају да извештава тако што је редовно задржавају на прелазима.

УНС ће о овом удару на слободу штампе обавестити међународне институције и удружења и подсећа да је ово трећи случај у последња три дана да органи такозване Републике Косово не дозвољавају новинарима да извештавају. На дан избора на Косову и Метохији, на административном прелазу Јариње задржане су и екипе Регионалне телевизије Краљево и Телевизије Пинк, којима није дозвољено да уђу у покрајину.