УНС на Косову: ТВ “Сири” да не шири етничку нетрпељивост према новинарима српских редакција

Србија: Нове новине – “Нова”!
30/06/2021
Конференција: Борба против лажних вијести, у Црној Гори преко 200 медија!
07/07/2021
Србија: Нове новине – “Нова”!
30/06/2021
Конференција: Борба против лажних вијести, у Црној Гори преко 200 медија!
07/07/2021

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову протестују због непрофесионалног извештавања ТВ Сири (ТВ Око) из Ђаковице и указују да су новинари дужни да с посебном пажњом извештавају о темама каква је повратак Српкиње Драгице Гашић и да није прихватљиво да се у негативном контексту прикажу и постану тема прилога дописници српских редакција Еуронеwс и Тв Прва који су извештавали са лица места.

У прилогу ТВ Сири сама потврђује да је повратница Драгица Гашић „побегла из Ђаковице јер није могла да се суочи са медијским притиском Телевизије Сири“, те да се Српкиња поново вратила “у пратњи српских медија и других лица које она назива друговима“.

Новинарка ТВ Сири упитала је на прагу стана Драгице Гашић своје колеге новинаре из које су државе и добила одговор да се ради о редакцијама ТВ Прва и Еуронеwс са седиштима у Београду.

„Узнемирени смо, али и разочарани непрофесионалним поступком локалних новинара у Ђаковици. Нисмо знали да снимају, разговарали смо са њима као са колегама. С обзиром да је Ђаковица забрањен град за Србе, ово је директно цртање мета на екипе Еуронеwс и ТВ Прва, међутим неће нас зауставити да и даље радимо свој посао. Не верујем да ће неко заиста имати снаге да нас заштити. Али, понављам, наставићемо да професионално извештавамо, као и до сада“ рекла је УНС-у репортерка телевизије Еуронеwс Анђелка Ћуп, иначе чланица Управе УНС-а.

УНС и УНС на Косову очекују да представници међународне заједнице и регулаторна медијска тела реагују на извештавање ТВ Сири имајући у виду стварање атмосфере етничког набоја и нетрпељивости.

УНС и УНС на Косову подсећају да се ради о посебно осетљивој теми и терену и да и најмања медијска непрофесионалност може за последицу имати угрожавање безбедности грађана и новинара.