УНС: Оливери Радић награда за новинарску хуманост

РТЦГ: Раонић иницирао повећање плате Дрљевићу који би требало да га контролише
23/10/2021
Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!
25/10/2021
РТЦГ: Раонић иницирао повећање плате Дрљевићу који би требало да га контролише
23/10/2021
Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!
25/10/2021

Новинарка приштинског Јединства Оливера Радић овогодишња је добитница награде за новинарску хуманост “Ђоко Вјештица”, једногласно је одлучио жири Удружења новинара Србије

Ове године на конкурс за награду „Ђоко Вјештица“ пристигло је пет предлога и по оцени жирија сви кандидати имали су биографије богате хуманитарним радом.

Ипак Оливера је награду заслужила како својим професионалним новинарским радом, тако и личним ангажовањем за помоћ породицама у ургоженим срединама на Косову и Метохији.

Својим текстовима, снимцима и медијским објавама у часопису ,,Јединство”, радио станицама ,,Светигора“ и ,,Слово љубве”, бројним другим емитерима, на порталу ,,Православие.ру.” и другим дигиталним платформама мотивисала је хиљаде људи широм света да подрже хуманитарне акције и помогну својим новчаним прилозима.

Последњих годину дана јавност прати акцију ,,Божур за децу Ораховца”, чији је циљ прикупљање новца за изградњу прве спорстке сале за децу у Ораховцу, једну од најугроженијих српских енклава на Косову и Метохији.

Обезбедила је и ове школске године месечну стипендију за сваког ученика гимназије у Ораховцу (укупно 13), и то чини већ седму годину за редом.

За гимназију у Ораховцу је, као новинар, у сарадњи са хуманитарним организацијама, обезбедила намештај, опрему за рачунарску и учионице за хемију, биологију.

О награди за новинарску хуманост одлучивао је жири у саставу: Слободан Васић, прошлогодишњи лауреат и председник жирија, Сања Лубардић Анђелковић, Душан Албијанић, Бранисалава Џунов Стошић и Бранислав Баћовић, дародавац награде.

Награда за новинарску хуманост “Ђоко Вјештица” установљена је 2011. године, а додељује се за медијске прилоге у штампаним, електронским или онлајн медијима који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност.

Досадашњи добитници су: Јасна Ђуровић (ТВ Прва), Стево Лапчевић (Сремске новине), Ана Стаменковић (РТС), Данијела Давидов Кесар (Политика), Велимир Перовић (Блиц), Мирољуб Дугалић (Политика), Тамара Грујић (ТВ Прва), Бранко Станковић (РТС), Силвија Слиминг (Курир), Садик Хамидовић (Нет радио Весеље), Драгољуб Јанојлић (Независне новине паланачке) и Слободан Васић (Радио Браво, Пожаревац).

Диплома и новчани износ награде у динарској противвредности од 1000 евра, које од 2017. године обезбеђује предузеће Транспортшпед биће уручени Оливери Радић у Ораховцу, где живи и ради.

Извор: УНС