УНС: Протест због суспензије Жељка Тврдишића са РТ Косова

Три кандидата не испуњавају услове за чланове Савјета РТВ Подгорица
30/09/2023
На Космету приведена Весна Веизовић, уредник портала “Васељенска”: Албанцима сметало снимање српскога гробља
02/10/2023
Три кандидата не испуњавају услове за чланове Савјета РТВ Подгорица
30/09/2023
На Космету приведена Весна Веизовић, уредник портала “Васељенска”: Албанцима сметало снимање српскога гробља
02/10/2023

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестује због одлуке Управног одбора Радио-телевизије Косова (РТК) да суспендује директора приштинског јавног сервиса РТК2 (канала на српском језику) Жељка Тврдишића.

Управни одбор Радио-телевизије Косова (РТК) суспендовао је директора програма на српском језику РТК2 Жељка Тврдишића на период од 30 дана због, како тврде, „кршења професионалних стандарда“ приликом извештаја о оружаним сукобима у селу Бањска.

Тим поводом, у саопштењу достављеном медијима УО РТК наводи да је након детаљне анализе емисије вести емитоване на РТК2, 28. септембра 2023. године, на предлог генералног директора, УО РТК једногласно донео одлуку да суспендује на 30 дана директора РТК2 Жељка Тврдишића.

У саопштењу се додаје и да ће УО РТК извршити детаљну анализу извештавања како би „идентификовало сва могућа кршења професионалних стандарда и предузело одговарајуће мере да их исправи“ и да ће „предузети и друге дисциплинске мере предвиђене законима и прописима по којима РТК послује“.

Директор РТК2 Жељко Тврдишић рекао је за сајт УНС-а да није добио званично образложење Одлуке о суспензији, те да не може да коментарише тај потез управе.

Тврдишић је јуче након одлуке УО РТК, на Фејсбуку навео да никада, макар страдао, неће цензурисати саговорнике.

„Молим жетон аналитичаре да не користе Гугл преводилац. Образ је голем капитал“, поручио је Тврдишић.

Српској заједници загарантован независни ТВ канал

УНС и ДНКиМ годинама подсећају да је српској заједници загарантован „један независни ТВ канал на српском језику који ће сигналом покривати читаву територију Косова и Метохије“, а да постојећи кабловски канал на српском језику РТК2 не представља нити правно, нити функционално остварење тог уставног права и обавезе привремених институција у Приштини према српском народу

Они су указивали да независни канал на српском језику мора имати властити Управни одбор који бира директора, чије је седиште у Грачаници и да морају постојати законски механизми који ће гарантовати независне финансије, управљачку, уређивачку и програмску политику.

Удружења подсећају да је крајем јула 2019. године в. д. уредник РТК2 Марко Лекић обавестио јавност да сајт РТК2 није под контролом редакције.