УНС упозорава да расте број напада на новинаре: Пријете и колеге!

Реаговање Удружења новинара Црне Горе на намјеру Друштва црногорских новинара да са одлазећом власти обиљежи 150 година новинарства у Црној Гори
30/10/2020
УНЦГ обновио сајт, формирао активе: Борба за просторије и повратак новинарског угледа!
06/11/2020
Реаговање Удружења новинара Црне Горе на намјеру Друштва црногорских новинара да са одлазећом власти обиљежи 150 година новинарства у Црној Гори
30/10/2020
УНЦГ обновио сајт, формирао активе: Борба за просторије и повратак новинарског угледа!
06/11/2020
Поводом 2. новембра, Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, Удружење новинара Србије (УНС) са жаљењем истиче да су ове године у Србији физички напади на новинаре и медијске раднике у драматичном порасту у односу на претходне.
На Међународни дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, УНС се придружује и поздравља акцију Међународне федерације новинаре (ИФЈ), чији је члан, против некажњивости за злочине над новинарима, а за успомену на наше убијене колеге, пријатеље, сигурност и будућност новинарства На Међународни дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, УНС се придружује и поздравља акцију Међународне федерације новинаре (ИФЈ), чији је члан, против некажњивости за злочине над новинарима, а за успомену на наше убијене колеге, пријатеље, сигурност и будућност новинарства
Претње, говор мржње, покушаји дискредитација и притисци долазе не само од центара моћи, него и од самих колега. Толико међусобних оптужби и увреда међу новинарима није забележено од деведесетих година прошлог века.
УНС зато очекује ефикасно покретање, али и окончање судских процеса за убиства и нападе на новинаре, чиме ће бити послата недвосмислена порука да бројни случајеве неће остати некажњени.
Паљење куће Милана Јовановића децембра 2018. године је најтежи напад на новинара у последњих десетак година због чега УНС сматра да ће пресуда у овом процесу бити јасан показатељ како се кажњавају налогодавци и директни починиоци за злочине над новинарима.
УНС очекује правду пред судом за нашег колегу Јовановића као позитивну и охрабрујућу поруку за новинаре, али и читаво друштво. После несреће новинар Жиг инфа Милан Јовановић и његова супруга Јелом Дељанин доживљавају на процесу понижавање и малтретирање, а правосудни систем не познаје додатну трауму коју на суђењу доживљавају.
УНС тражи да се пронађе нападач и расветли тешки физички напада на уредника Жиг инфа Жељка Матрочевића, који је претходио паљењу куће Јовановића. Матрочевић је нападнут у октобру 2018. године, а до данас се не зна ко је наложио а ко му је нанео теже телесне повреде.
Ове године поништена је првостепена пресуда сарадницима Државне безбедности оптуженим за убиство Славка Ћурувије, чиме ни више од 21 године од убиства нашег колеге правда није остварена. Очекујемо да ће поновљено суђење бити ефикасно и да ће коначно бити утврђена одговорност за ово тешко убиство.
Очекујемо да буду оптужене убице дописника „Вечерњих новости“ из Јагодине Милана Пантића, расветљавање смрти Даде Вујасиновић, покретање поступака за 17 убијених и несталих колега на Косову и Метохији од 1998. до 2005, као и за ратне злочине почињене над 16 медијских радника РТС-а и троје кинеских новинара страдалих у нападима НАТО-а 1999. године.
УНС истиче да је ову годину обележило и драстично насиље над новинара и медијским радницима на демонстрацијама у јулу у Београду и очекује да ће тужилаштво истражити сваки случај.
На Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима, УНС се придружује и поздравља акцију Међународне федерације новинаре (ИФЈ), чији је члан, против некажњивости за злочине над новинарима, а за успомену на наше убијене колеге, пријатеље, сигурност и будућност новинарства.
Одбор за заштиту људских права Генералне скупштине Уједињених нација 18. децембра 2013. године, подсетимо, усвојио је предлог да 2. новембар буде Међународни дан заштите новинара. На тај дан, 2013. године новинари француског Радија Франс интернешнал (Радио Франце Интернатионал) Жислен Дипон и Клод Верлон убијени су у Малију.