УНЦГ: “Вијести” организују хајку на новинаре!

УНС ће тражити увид у кривичну пријаву против српског новинара због Сребренице
11/11/2021
Борис Раонић: Пријавићу насилнике
14/11/2021
УНС ће тражити увид у кривичну пријаву против српског новинара због Сребренице
11/11/2021
Борис Раонић: Пријавићу насилнике
14/11/2021

Саопштење Удружење новинара Црне Горе

Удружење новинара Црне Горе сматра да је недопустиво да један медиј, у овом случају „Вијести“, организују негативне кампање према новинарима. Посебно према новинарима који нијесу њихови истомишљеници. Међутим, „Вијестима“ су важнији обрачуни са неподобним новинарима, него заштита новинара који не морају сви да буду из њихових новинарских и политичких фијока.

Након што су промијениле власника, „Вијести“ су одлучиле да се окоме на Дражена Живковића, некадашњег уредника портала „Борбе“. Из нафталина су извадили пријаву против Живковића од прије више од годину дана и од једног судског процеса направили су медијску хајку. УНЦГ не интересује судски процес у који је умијешан и Живковић, али сматра да је недопустиво да „Вијести“ провлаче име једног новинара на основу својих наводних инсајдер информација. Још када се помену десетине хиљада евра које су наводно легле или ће да легну на новинарски рачун, онда је хајка комплетна и указује само на једну ствар. „Вијести“ након промјене власништва очигледно да желе не само да уређују актуелну владу, него имају намјеру и да дисциплинују новинаре, посебно оне који не припадају њиховом идеолошком склопу.

Од „Вијести“ ништа ново, али УНЦГ тражи од власника медија и колега новинара да оштрицу пера користе за критику постојећег и бившег система, а не за међусобне обрачуне. Уколико новинари не заштите једни друге, онда нас неће ни други заштитити. А новинари морају да се изборе за боље услове рада, али и да се међусобно поштују и заштите од других, којима је, попут ових из „Вијести“, од новинара важнији власнички интереси.