УНЦГ за “Спутњик”: Вријеме новинарског пропадања!

Састанак представника УНЦГ и Савеза новинара Русије: Ускоро споразум о сарадњи
25/01/2023
Београд: Братиславу Стоиљковићу уручено признање Удружења новинара Црне Горе
27/01/2023
Састанак представника УНЦГ и Савеза новинара Русије: Ускоро споразум о сарадњи
25/01/2023
Београд: Братиславу Стоиљковићу уручено признање Удружења новинара Црне Горе
27/01/2023

Секретар Удружења новинара Црне Горе Иван Милошевић каже да га није изненадило то што се из Европског парламента тражи да се забране медији попут Спутњика и РТ-а на српском језику, јер Европа се само понаша по диктату Америке, а руски медији угрожавају америчку „истину”.

Америка је покренула војну, али и медијску машинерију како би оправдала рат у Украјини, а како истиче Милошевић, контрола информација и медија је само дио комплетног притиска. Он указује да би руски медији на Балкану требало да имају исти третман као и европски, па нека се читаоци опредјељују за оно што им одговара.

У нацрту годишњег извештаја Европског парламента о Србији ког је припремио известилац Владимир Билчик осуђује се отварање руског информативног сервиса РТ на српском у Београду и позивају се српске власти да се ускладе са одлуком ЕУ о суспендовању емитовања сервиса РТ и агенције Спутњик, као и да се супротставе, како се наводи, дезинформацијама и „манипулативним анти-ЕУ наративима“.

Покренута машинерија против руских медија

У извештају се изражава забринутост због кашњења у примени медијске стратегије, као и жаљење због одлуке РЕМ да четири националне фреквенције додели каналима са „историјом кршења новинарских стандарда“.

-Очигледно да је ЕУ под надзором Америке покренула војну, али и ону другу медијску машинерију, против свих оних који нијесу на њиховој страин и од њих траже да стриктно поштују правила која они успостављају, а то се односи и на руске медије који су ионако скоро забрањени свуда гдје ЕУ у САД имају сферу утицаја и контролишу све, констатује Милошевић за Спутњик.

Наш саговорник истиче да иоле поштен новинар, који је нешто радио у новинарству, добро зна да прича има двије стране, једино се у коментару могу давати лични ставови.

-Уколико је неко новинар он мора да брани право друге стране да нешто каже. У оваквим околностима тражити да новинари поштују захтјеве свог еснафа, међународног права, позивати се да се чује и друга страна, одједном звучи апсурдно. Дио свијета који контроплише Америка креће се у неком суманутом монополистичком правцу, гдје се не дозвољава било какво друго мишљење, осим онога које одговара Америци. Такав начин понашање се види, не само у економској сфери, већ и у медијској, истиче Милошевић.

Притисци ће се наставити

Он предвиђа да ће се даље наставити притисци на Спутњик, поготово у случајевима када Америка процијени да то представља опасност по њену „истину”.

-Новинари могу једино да све то само посматрају, тешко могу да нешто измијене, могу само да одрже неко опијело за своје професионалне критеријуме, за еснафска правила. Нажалост медијска заједница и у Црној Гори је подијељена. Велики дио медијске заједнице у Црној Гори слуша шта јој се диктира са Запада, тако да не предвиђам да ће се остварити бољитак на том пољу. И овдје ће се наставити протисци на Спутњик, чак предвиђам да ће покушати да предузму драконске мјере како би заташкали глас медија попут Спутњика. Зато је и улога Спутњика толико важна. Живимо у жалосном медијксом времену, времену притисака, без медијских слобода, права да се другачије мисли, упозорава Милошевић.