УНЦГ, награде: Жељко Шапурић, признање за фотографију

УНЦГ, НАГРАДЕ: Милутин Секуловић, добитник признања за животно дјело
28/01/2024
Савјет РТВ Подгорица: Директор изабран по закону, новинар опоменут
29/01/2024
УНЦГ, НАГРАДЕ: Милутин Секуловић, добитник признања за животно дјело
28/01/2024
Савјет РТВ Подгорица: Директор изабран по закону, новинар опоменут
29/01/2024
Жељко Шапурић, уредник сајта “Бањани и Опутне Рудине”, умјетнички фотограф и фоторепортер Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, Црквене општине Никшић
Сајт који је је одавно превазишао локалне оквире и дочекао лајкове са мора и океана јединствен је по томе што прати живот села, мјештана једног патријатхалног дијела Црне Горе у којима вјековима гори свијећа у славу српских светитеља. Крај у којем се чува стопало Светог апостола Луке у манастиру Косијерево, или оном у Херцеговим лукама, на планини Сомини, гдје зими у завијаном манастиру тихују двије сестре монахиње а Шапурић са племеницима на моторним санкама пробија блокаде и доноси животне намирнице не би ли им олакшали живот у том беспућу.. Наш кандидат, као ријетко ко, прати туге и радости својих комшија, пратио је величанствене литије за одбрану светиња Српске православне цркве, често био шиканиран од припадника бившег режима, чак и од највиших судских власти у Црној Гори. Овај сајт је жила куцавица Бањана и Рудињана, свака смрт, рођење или вјенчање неће се десити ако то Жељко не објави на свом порталу. Иако инвалид (оштећење вида, само види на једном оку 12 одсто) чудом Божијим стиже свуда и на невјероватан начин успијева да своје комшије, пријатеље и сународнике обавијести о свим актуелним дешавањима. Догађа се врло често да његове приче покривене фотографијама имају посјећеност која премашује 54 хиљаде посјетилаца дневно, што је и за много организованије сајтове недостижна цифра. Тако је било када је пратио сурово убиство официра Седмог батаљона Љубише Мрдака у центру Никшића, када је покушао да спријечи пљачкаше поште који су однијели преко 400.000 евра намијењених пензионерима у том граду.
Љубав према православљу, српству водиља су Жељка Шапурића да траје на овом медијском простору. Његова истраживања о злочинима комуниста у околини Никшића гдје у јамама (Котор јама) и данас чаме кости људи који никада нијесу своје руке окрвавили чула су се и ван граница Црне Горе. Тај посао је. како каже, његов животни циљ. Да се жртве једног безбожног терора  коначно послије више деценија достојно сахране.
Предлагачи:
-Раденко Копривица, парох бањски и рудински
-Драго Перовић из Матице српске-Друштво чланова у Црној Гори
-Радоман Бабић,    професор
-Биљана Брашњо , новинар портала ТВ Никшић
-Раде Вукићевић, новинар
-Велиша Кадић, новинар