УНЦГ: Новинари да провјере информације, да се не угледају на Славка Мандића

Након Награде за животно дјело: Ранку Павићевићу признања и од грађана
01/03/2021
Министарство јавне управе и медија: Позив за припрему медијске стратегије до 2025. године
01/03/2021
Након Награде за животно дјело: Ранку Павићевићу признања и од грађана
01/03/2021
Министарство јавне управе и медија: Позив за припрему медијске стратегије до 2025. године
01/03/2021

Удружење новинара Црне Горе најоштрије осуђује политичку злоупотребу новинарства и упозорава колеге да се не играју са професијом и да не објављују лажне информације. Новинарство у Црној Гори ионако је на ниским гранама, па га не треба срозавати и испод тих грана.

Повод за наше реаговању је измишљени интервју Славка Мандића, али и писање медија блиских бившем режиму о ломљењу стакала на возилима са таблицама Тузи у Подгорици. Објављене су лажне информције које имају циљ да усијају ионако усијану националну и политичку атмосферу у Црној Гори. Несхватљиво је да један уредник радија и новинар, како себе назива, обвјављује измишљени интервју. Тобожњи саговорник је демантовао Мандића, па не знамо под којим то околностима поменути тобожњи новинар више и може себе тако да назива. Слично је и са писањем медија блиских ДПС о ломљењу аутомобила са таблицама Тузи. То је демантовао Ник Ђељошај, али од тих медија нијесмо чули извињење, напротив, својим насловима већ данима узнемиравају обичне грађане својим „открићима“ о скривеним намјерама других држава према Црној Гори.

Упозоравамо и тражимо од новинара да поштују барем елементарна правила професије и провјере информације. Знамо да наше упозорење неће много утицати на острашћене медијске портпароле бившег режима да и даље измишљају онога чега нема и плаше овај народ разним окупацијама. Ипак, УНЦГ позива све колеге, без обзира на њихова политичка увјерења, да поштују професију и провјеравају информације прије него што их објаве.

Примјер Славка Мандића је драстичан доказ злоупотребе новинарства и сматрамо да се преко тога не смије ћутке проћи. Нажалост, нова власт још није формирала Директоријат за медије, али и остале службе за праћење медијског живота у Црној Гори,што је и један од разлога што нам се дешавају овакви пропусти.

УНЦГ позива и остала удружења, као и синдијат медија, да осуди овако драстично кршење професионалних норми и новинарског кодекса.

За УНЦГ

Тихомир Бурзановић, предсједник

Иван Милошевић, генерални секретар