УНЦГ: Осуђујемо забрану емитовања “Раша тудеја” и “Спутњика”

УНЦГ се подмлађује
03/03/2022
Српски медији у Црној Гори пред гашењем: Без посла остаје 24 новинара
04/03/2022
УНЦГ се подмлађује
03/03/2022
Српски медији у Црној Гори пред гашењем: Без посла остаје 24 новинара
04/03/2022

Удружење новинара Црне Горе (УНЦГ) осуђује забрану емитовање и рад телевизије “Раша тудеј” и новинског сервиса “Спутњик” у земљама ЕУ, као и реторику која најављује да ћемо живјети у 21.вијеку у својеврсним медијским конц- логорима. УНЦГ сматра да је одлука о забрани руских медија погрешна и да представља пораз за слободу изражавања. УНЦГ изражава и бојазан да ће домина ефектом доћи до цензуре на слободу изражавања у читавој Европи.

УНЦГ је солидаран са колегама из телевизије “Раша тудеј” и новинског сервиса “Спутњик” и очекујемо да ЕУ хитно повуче одлуку о забрани емитовања наведених медија.

УНЦГ сматра и да узнемирава рјечник високих представника ЕУ који у правдању своје одлуке о забрани медија називају “Спутњик” и РТ “дезинформативним и манипулативним средствима” и “медијском машином Кремља која сипа токсичне лажи”.

УНЦГ подсјећа да је 1999. године за НАТО у тадашњој СР Југославији легитимни војни циљ била Радио-телевизија Србије, у чијем је бомбардовању 23. априла убијено 16 медијских радника.

„За тај својеврсан злочин против човјечности, никада нико није одговарао“, подсјећа УНЦГ..

То што је ЕУ јуче забранила емитовање и рад телевизије “Раша тудеј” и новинског сервиса “Спутњик” на подручју овог назови „демократског“ дијела Европе, није за понос историји политике и медија на том простору.

УНЦГ позива све новинаре „Раша Тудеј“ и „Спутника“, који у овим тешким временима само раде свој посао, да ће мо и ми из УНЦГ дати пуни доприност да се против ове неправде изборе својим професионалним радом и новинарском етиком.

Предсједник УНЦГ Тихомир Бурзановић

Генерални скеретар УНЦГ Иван Милошевић

Подгорица, 03.03.2022.