УНЦГ: Оштро осуђујемо покушај Радио “Котора” да унесе раздор између православних и католика у том граду

Представљамо награђене УНЦГ: Прва годишња награда – “Спутњик”
29/01/2022
Предраг Николић, предсједник Актива новинара УНЦГ из Котора: Опасност од незаконитог утицаја менаџера медија на новинаре
01/02/2022
Представљамо награђене УНЦГ: Прва годишња награда – “Спутњик”
29/01/2022
Предраг Николић, предсједник Актива новинара УНЦГ из Котора: Опасност од незаконитог утицаја менаџера медија на новинаре
01/02/2022

Удружење новинара Црне Горе најоштрије осуђује најприземнији примјер говора мржње на порталу Локалног јавног емитера Радио Котор, забиљежен 27. и 28. јануара ове године.

Наиме, уредништво портала овог медија објавило је, уз информацију да се у једној улици у овом граду намјеравају одвијати радови, таблу са именом поменутог локалитета, али са префарбаним ћииличним дијелом (на фотографији).

Кратко истраживање које смо тим поводом спровели иде у прилог закључку да се нажалост ради о потпуно свјесној намјери да се поменути садржај објави на накарадан начин, а не о пропусту и тако, из ко зна којих разлога, поремети вјековни суживот различитих конфесија и нација које не дозвољавају да мржња превлада у њиховим односима, а на чему нажалост својим неприличним понашањем, свједоци смо ових дана, раде бројни политичари у Црној Гори.

Конкретно, на Савиндан и Лоде, односно на прославу почетка Трипунданских свечаности, 27. јануара 2022. године, свечаностима које которски православци и католици деценијама заједно прослављају у најизворнијем и најљепшем духу екуменизма, пар острашћених особа у овом медију одлучило је да из ко зна којих мотива и порива „удари контру“, мислећи да ће тако понизити вечински православни народ, црногорски и српски, који користи ћирилицу и Богу се моли у храмовима Српске православне цркве, Митрополије црногорско-приморске.

Такође и да ће пореметити изванредне односе двије конфесије, чији је нпр. један од најблиставијих примјера свечаност под називом Канделора у катедрали Светог Трипуна. Ријеч је о обичају из 16. вијека, у којем учествује по шест католичких и шест православних вјерника, који за вријеме читања, односно пјевања лекција из Мартирологија св. Трипуна висећим кадионицама на главном олтару, каде положене свете мошти свеца (заштитника града Котора) из периода прије хришћанског раскола.

Грађани које смо контактирали сматрају и да је ово најприземнији удар на све оно што су вјековима изграђивале двије конфесије, кроз заједничке прославе два велика свеца.

Дакле, како поменути инцидент на сајту цијењеног Радио Котора урушава све што су његове претходне генерације новинара, уредника и директора радиле, односно како нас све подсјећа на ужасна дешавања у Вуковару у Хрватској, гдје су се једној у земљи ЕУ буквално такмичили у уништавању ћириличних табли, али не и за кориштење таквих за најаву асфалтирања улица, од руководства овог медија, прије свега Савјета Радио Котора, на челу са предсједницом Маријом Браиновић и од директорке Вјере Банићевић, очекују се ријечи јавног извињења грађанкама и грађанима града који вјековима одолијева мржњи, подјелама и ксенофобији.

Како смо у сазнању да је директорка овог медија Вјера Банићевић, уједно и предсједница Скупштине Уније локалних јавних емитера, која окупља све црногорске радио и локалне тв станице, очекујемо да одмах поднесе оставку на ову функцију и на функцију у Радио Котору, прије свега јер истог дана (27. јануара) није упутила извињење јавности због објављивања поменутог садржаја, у најмању руку болесне садржине, а у комбинаторици која је при том употријебљена.

Исто се очекује и од Савјета Радио Котора, а од Општине Котор, као основача овог емитера, да иницира процес реизбора новог руководства до сада цијењена медијске куће , једне од најстаријих радијских у Црној Гори, а чији новинари, треба истаћи, нису учествовали у поменутом непочинству.

Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ

Иван Милошевић, генерални секретар