УНЦГ поводом отказа Туфика Софтића: Добио батине, па отказ, а лажни домаћи и међународни заштитници новинара ћуте!

“Вијести” дале отказ Туфику Софтићу који је замало погинуо због писања о шверцу наркотика
14/06/2022
Директор тајну крије
16/06/2022
“Вијести” дале отказ Туфику Софтићу који је замало погинуо због писања о шверцу наркотика
14/06/2022
Директор тајну крије
16/06/2022

Удружење новинара је са нелагодом и тугом примило вијест да је један од најпознатијих новинара у Црној Гори Туфик Софтић, у петак јдобио отказ у наводном проевропском и наводно професионалном и наводнo неzависном  дневном листу Вијести. То је потврдио лично Софтић, који је добио отказ недуго након што је већински власник тог медија постала фирма “Унитед Медиа”, која се повезује са српским политичарем Драганом Ђиласом. О прекиду сарадње Софтића је обавијестио главни и одговорни уредник Вијести Срђан Косовић.

-Потпуно неочекивано су ме у петак обавијестили да нећу више радити у Вијестима. Под шоком сам још. Интересантно је да ме је десетак дана прије тога Срђан Косовић звао да ме пита кад ћу да користим годишњи одмор, изјавио је Софтић.

Туфик Софтић је дугогодишњи новинар истраживач, који се у предходном периоду  бавио истраживањем организованог криминала и корупције у Црној Гори. Почетком новембра 2007. године, до данас, непознати нападачи Софтића су претукли у дворишту његове породичне куће у Беранама. Ради се о нападу који је повезиван са писањима Софтића о дјеловању дијела нарко-картела Дарка Шарића.

У међувремену догодио се и други напад – бомбом испред куће Туфика Софтића у августу 2013. године, с обзиром да су нападачи охрабрени незаинтересованошћу државних органа да ваљано спроведу истрагу.

Удружење новинара Црне Горе затечено је одлуком уредника дневне новине “Вијести”  да Софтић добије отказ, с обзиром да су власници и новинари Вијести, као и њихово Друштво професионалних новинара, били ти који се наводно залажу за права новинара и заштиту новинасрке професије.

УНЦГ сматра да срамна одлука да се да отказ, можда једном од најбољих дописника тог дневног листа, јасно говори да Вијести у својој редакцији не желе професионалце, него обичне новинарске послушнике и достављаче информација, који одговарају само власницима и уредницима.

Позивамо Министарку kултуре и медија Машу Влаховић, представника ОЕБС-а, канцеларије ЕУ у Подгорици , као и амбасаде Квинте да реагују и врате Туфика Софтића на посао, као и да га заштите од власника Вијести, који служе и за то да добијају богате апанаже и грантове од свих горе наведених душебрижника за судбину новинара и медијску сцену у Црној Гори. Велики новац који су добиле Вијести и њихово Друштво професионалних новинара добило је значајне апанаже и грантове из САД и ЕУ, и умјесто да тим новцем побољшају положај својих новинара, они дају отказ најбољем и најпреданијем свом дописнику.

На дјелу није само срамнан поступак власника Вијести према Софтићу, него и цинизам странаца , који ведре и облаче како у актуелној политичкој ситуацији , тако и на медисјком простору Црне Горе.

Након батина и отказа Туфика Софтића, Амбасада САД , ОЕБС, ЕУ у Црној Гори треба да се замисле шта раде њихови миљеници власници Вијести.

УНЦГ позива да се Туфик Софтић заштите и од власника Вијести, када неће од батинаша, као и да добије заштиту и адекватну моралну и фианасијску надокнаду, коју је заслужио својим новинарским радом, којим је допринио да новинарска професија не буде срозана и бачена у блату на овим нашим несрећним просторима које неки називају и првим следећим чланом ЕУ.

УНЦГ поручује : “Вратите Туфика Софтића новинарству, а новинарство новинарима, а не власницима, који су у служби подјела и сијањеј мржње у Црној Гори и Србији.

Удружење новинара Црне Горе
Подгорица, 14.06.2022.