УНЦГ послао Влади ЦГ предлог Медијске стратегије до 2025. године

ДПНЦГ тражи: Новинари и сниматељи први у реду за вакцину!
05/03/2021
Пооштрити казне за нападе на новинаре, сниматеље и фоторепортере
08/03/2021
ДПНЦГ тражи: Новинари и сниматељи први у реду за вакцину!
05/03/2021
Пооштрити казне за нападе на новинаре, сниматеље и фоторепортере
08/03/2021

Удружење новинара Црне Горе предало је Влади ЦГ свој предлог за израду Медијске стратегије до 2025. године. 

Удружење новинара Црне Горе је заинтересовано да активно учествује у изради Медијске стратегије Владе Црне Горе 2021-2025. која се по први пут израђује за област медија у Црној Гори.
Новинарство у ЦГ се налази на раскрсници, оптерећено свим бољкама које море цјелокупно наше друштво. Многи кажу да новинарства више и нема, да су друштвене мреже угрозиле оно што се подразумијевало под новинарством као занатом. Медијска стратегија треба да омогући најшири могући дијалог заинтересованих који се баве информисањем јавности, медија и одреди јасну политику Владе у односу на то питање.
Излазимо из периода 30 година власти једне партије, што јесте утицало да многи новинари, из разноразних мотива, потраже утичиште под партијским скутима. Тај проблем да се новинари везују за политичке партије, два политичка непомирљива блока, код нас је, евидентан. То је исисавало сву срж новинарства, поготово, у медијима наколњеним властима.….Можда је ту сад шанса да се и овом стретегијом предвиди неко владино тијело које би радило на превазилажењу очигледне поларизације.
Шта новинари могу да очекују од Медијске стратегије? Новинарима треба обезбиједити бољу заштиту како би могли да слободно раде свој посао, без бојазни за свој живот. Ваљало би размотрити идеју да новинари имају статус Службеног лица. Ваљало би и у Кривичном закону предвидјети да је напад на новинара кривично дјело. Имали смо у Црној Гори на десетине напада на новинаре који никада нијесу расвијетљени.
Ваљало би да сви новинари који раде у црногорским медијима, било државним или приватним, потпишу Колективни уговор који би их штитио, јер многи, поготово почетници, раде без икаквих уговора.

Да се ураде анализе и идентификују притисци на медије који могу да угрозе њихов интегритет и независност.

Стратегијом би ваљало омогућити да јавност идентификује медијске компаније које новац добијају из државних фондова, али и да се утврди ко су њихови власници. Да се јасно каже како се дијели државни новац медијима, који медији су ослобојени плаћања пореза и о којим је свотама ријеч.
Ваљало би Мијењати Закон о медијима и због начин надзора на интернетским публикацијама (порталима), као и дијеле око статуса медија у Црној Гори
Закон о РТЦГ ваља мијењати како би Савјет те куће имао више овлашћења. Трансформација РТЦГ из државног у јавни сервис није потпуна. И са тим промјенама ускладити Закон о аудиовизуелним медијским услугама.

Актуелни прописи у Црној Гори не прате у довољној мјери технолошке промјене.
Медијска стратегија би требало да омогући да новинари буду безбједнији, јавни медијски сервиси независнији, систем суфинансирања медијских садржаја унапријеђен, а локални и регионални медији одрживи.

За Удружење новинара Црне Горе
Бобан Нововић